Overheid onderzoekt proactief uitstel kernuitstap

Kerncentrale van Tihange
Photo News Kerncentrale van Tihange
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bereidt zich voor op een mogelijke politieke beslissing om de kerncentrales langer open te houden. De geplande kernuitstap tegen 2025 wordt steeds weer in vraag gesteld, dus onderzoekt de nucleaire waakhond preventief welke veiligheidseisen nodig zijn om de centrales langer te laten draaien. Dat bericht De Tijd woensdag.

"We respecteren de wetgeving die vastlegt dat er tegen 2025 een kernuitstap komt, maar het is evident dat we ons proactief moeten voorbereiden op alle mogelijke scenario's", zegt Ines Venneman, de woordvoerster van het FANC. "We kunnen niet blijven wachten."

Volgens het FANC gaat het om een "proactieve denkoefening" en is er vanuit de politiek geen formele vraag gekomen om het uitstel van de kernuitstap voor te bereiden. "We willen zo goed mogelijk voorbereid zijn voor als ons een advies gevraagd wordt", zegt Venneman. "We bekijken voor elke kerncentrale aan welke bijkomende veiligheidsvereisten ze moet voldoen om langer open te blijven."

De extra veiligheidsvereisten kunnen uitbater Engie Electrabel met een serieus kostenplaatje opzadelen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  ik zou het erg goed vinden als de overheid mij nu duidelijk wist te verklaren hoe het binnen enkele generaties met het opgeslagen kernafval zal aflopen. dit wordt doodgezwegen ? Daar ben ik niet gerust in.

 • Gerry Cle

  Geen enkele onderneming wil een nieuwe kerncentrale bouwen zodat het verhaal van kernenergie ten dode is opgeschreven. De huidige versleten brol openhouden is zeer duur en GEEN oplossing. Ze liggen nu al meer stil dan dat ze draaien. Investeer in windmolenparken, zonnepanelen, nieuwe (tijdelijke) gascentrales en een Europees elektriciteitsnetwerk. Daarvoor staan alle energieproducenten te springen.

 • Albert De Vries

  Electrabel is maximaal aansprakelijk voor 1,2 miljard euro. De kerncentrales zijn dus zo veilig dat geen verzekeraar deze wil verzekeren én dat zelfs de uitbater van de kerncentrales geen "alle schade dekkende" waarborg wil (of kan) in Euro's opzij zetten... Een beperkt nucleair lek schade 23 miljard € - Suez's 1,2 miljard € maakt 21,8 miljard € te betalen door de belastingbetaler, bij een kernramp 742 à 1412 miljard €, maakt...

 • Jan Pauwels

  Ik zou de huidige F16's ook nog langer willen zien vliegen. Een enorme besparing, me dunkt.

 • oswald billiet

  Het resultaat is voorspelbaar als de rede ingang vindt; de kerncentrales zullen blijven of toch gedeeltelijk. Met de toenemende wereldbevolking en de evenredige toename aan energie is het zinloos te blijven denken dat alternatieve energie de oplossing is. Er zullen kerncentrales moeten blijven zolang de kernfusie niet is opgelost. We mogen ook denken dat kernenergie eigenlijk een kosmische energie is en behoort tot de natuurkundige fenomenen die werelden en leven scheppen.