Overheid gaat zelf medicinale cannabis kweken

Getty Images
Meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en MR willen een agentschap oprichten dat toeziet op de teelt van cannabis voor wetenschappelijke en medicinale doeleinden. Dat agentschap kan vergunningen verstrekken aan telers en kan het monopolie behouden op in- en uitvoer.

Dat melden CD&V-Kamerleden Els Van Hoof en Raf Terwingen, die bij de indieners zijn.  "Voor sommige patiëntengroepen voor wie geen ander medicijn helpt, zoals MS of ALS, is gebleken dat CBD-olie de pijn en spasmen wezenlijk kan verlichten", zegt Van Hoof. "Maar voor we kunnen overgaan tot meer onderzoek over en uiteindelijk het verstrekken van medicinale cannabis, is er een regeringsbureau nodig dat toeziet op de veilige productie van gestandaardiseerde en gecontroleerde medicinale cannabis. Dat beogen we dan ook met dit wetsvoorstel."

Monopolie

Het VN-verdrag inzake verdovende middelen schrijft voor dat cannabis enkel en alleen verstrekt kan worden om medicinale doeleinden onder strikte overheidscontrole in de vorm van een regeringsagentschap. Dat agentschap moet de gronden vergunnen waarop de cannabisplant verbouwd mag worden, een vergunning verstrekken aan de telers, de volledige cannabisoogst beheren en een monopolie behouden op de invoer en uitvoer van de cannabis.

Verhoogde eetlust

"Op die manier kan verzekerd worden dat er sprake is van veilige productie van erkende en gecontroleerde geneesmiddelen. Met als uiteindelijk doel het verlichten van pijn bij mensen voor wie geen andere medicijnen werken", aldus Van Hoof. Het gaat bijvoorbeeld over ziekten die gekenmerkt worden door ernstige spasmen. "Onderzoek toont aan dat het therapeutisch gebruik van cannabinoïden zorgt voor een cruciale symptoomverlichting bij ernstige spiersamentrekkingen en ook de ziekteprogressie kan vertragen. Medicijnen op basis van cannabinoïden verlichten de pijn, zorgen voor meer slaapcomfort, een verhoogde eetlust en een verhoging van de algemene levenskwaliteit.”

Bekijk ook:

Werkt cannabis beter dan een aspirine?
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Temmerman

  Als ik een joint rook kan ik gestraft worden,ze gaan massaal kweken en wat verkopen...wat gaat dat niet kosten bij de apotheker, laat de mensen 2plantjes hebben,goedkoper voor hen en ze moeten niet meer het criminele milieu in.daar is het 5a6 euro de gram

 • Paul Pauwels

  Als gewone burger mag je ze niet kweken. De Staat wel omdat het dan weer inkomsten kan krijgen. Schande......

 • Tom De Clercq

  Straks zitten ze zowel "zat" als "stoned" in de zaal. (Als ze al komen)

 • Eric Grosemans

  @ Jos De Wever, dat kan misschien zijn, maar dan moogt ge ze als ze groot zijn niet opstoken (oproken) want dan komt die CO² terug vrij. zijt ge weer bij af.

 • Jan Tytgat

  Vuile hypocrieten. Ge krijgt wel problemen met de politie als ge een plantje thuis hebt staan maar zij gaan nu en-masse beginnen wiet kweken.