Overheid betaalt zich blauw aan verwijlintresten

Omdat liefst vier facturen op de tien te laat werden betaald, moest het departement Defensie vorig jaar 1,5 miljoen euro verwijlintresten betalen. "Slecht bestuur, dat de belastingbetaler een smak geld kost", zegt parlementslid Stefaan Van Hecke (Groen!).

Begin dit jaar worstelde de rechtbank van Brugge met een gebrek aan toiletpapier omdat de leverancier al maanden op zijn centen wachtte. Uit een reeks parlementaire vragen van parlementsleden van Groen! en Ecolo en van de CD&V'er Hendrik Bogaert blijkt dat Justitie lang niet de enige slechter betaler is.

Zo heeft het departement Binnenlandse Zaken vorig jaar 10.000 facturen gemiddeld 36 dagen te laat betaald, voor een bedrag van 41,7 miljoen euro. Dat slorpte 83.000 euro aan verwijlintresten op.

Defensie geeft geen exact aantal, maar erkent dat vorig jaar 39,7 procent van de facturen te laat is betaald, voor een bedrag van 161 miljoen euro. Resultaat: 1,5 miljoen euro verwijlintresten.
"Nalatigheidsintresten betalen terwijl er voor andere initiatieven geen geld is: dat is onaanvaardbaar", zegt Stefaan Van Hecke. (belga/tdb)