Overheid betaalt jaarlijks 1,5 miljoen euro huurgeld voor leegstaande gebouwen waar niets mee gebeurt

Ter illustratie
ANP XTRA Ter illustratie
De Regie der Gebouwen laat 161 leegstaande overheidsgebouwen beheren door 'leegstandsbeheerder' Interim Vastgoedbeheer. Dat bedrijf incasseert voor de bewoning van de gebouwen huurgeld. Opmerkelijk is dat niet al die gebouwen eigendom zijn van de federale overheid. Zo huurt de Regie vijf lege kantoorgebouwen in West-Vlaanderen, waarvoor de federale overheid dit jaar 1,5 miljoen euro betaalt aan eigenaar Fedimmo. Dat schrijft De Standaard.

Vroeger werkten in die panden ambtenaren van de FOD Financiën, maar na een grootscheepse herstructurering verloren de gebouwen hun functie. Van eind 2015 tot begin dit jaar verliet de FOD zijn kantoren in Nieuwpoort, Torhout (twee gebouwen), Knokke-Heist en Diksmuide. Telkens gaat het om gebouwen van minstens drie verdiepingen met een grote gebruiksoppervlakte. 

Interim Vastgoedbeheer moet niets betalen voor het beheer van die gebouwen en maakt winst door ze te verhuren. In ruil controleert het bedrijf de staat van de panden en neemt het de onderhoudskosten voor zich. Een ander pluspunt voor de overheid is dat de gebouwen minder snel verloederen doordat ze bewoond worden.

Voor de gebouwen in Knokke en Diksmuide moet de overheid nog tot 2027 huur betalen. Er wordt onderhandeld om het contract vroegtijdig te beëindigen.

Privatisering 

Fedimmo werd in 2006 opgericht door de tweede regering-Verhofstadt. Ze gebruikte het vehikel om 62 overheidsgebouwen, waaronder de vijf West-Vlaamse panden, te ­privatiseren. Die privatisering maakte deel uit van verscheidene sale-and-lease-backoperaties die het gat in de begroting moesten dichten: de gebouwen werden verkocht om ze daarna opnieuw te huren.

Volgens de Regie staat slechts 1,9 procent van de gebouwen die ze huurt leeg.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • magda de munck

  Dit zal wel een andere reden hebben, dan die simplistische uitleg.

 • Vercruyssen Willy

  Laat de ministers het uit eigen zak betalen ze zullen dan wel zuiniger omgaan met ons geld

 • Berthie Gijsen

  Overheid betaald? Wij ,de belastingbetaler betaald al die miskleunen.

 • José verdonck

  Zo verdiende het groepje Verhofstad veel geld. Gebouwen kopen en door de huurder laten betalen, en wie zijn die firma's. Vriendjes van de oud-ministers van O-VLD. En de burger maar belasting betalen.

 • Patrick Jonkers

  Kan je vergelijken met de "koningen" paleizen. Staan meestal leeg en kosten een fortuin aan "onderhoud".....