Overbeladen vrachtwagens kosten 15,5 miljoen aan slijtage

UNKNOWN

VAB wil dat er iets gedaan wordt aan het probleem van de overbeladen vrachtwagens. Die kosten Vlaanderen jaarlijks 15,5 miljoen euro aan slijtage aan het wegdek. VAB pleit voor de installatie van tien WIM-systemen (weighing in motion), dat zijn weegsystemen die het mogelijk maken om vrachtwagens tijdens het rijden te wegen. Zo kunnen overtreders gericht van de weg geplukt worden.

245.000 personenwagens
VAB haalt zijn inspiratie uit Nederland. Daar heeft men al acht jaar ervaring met WIM-systemen. Op basis van de Nederlandse gegevens becijferde VAB dat de overbelading van vrachtwagens in Vlaanderen jaarlijks 15,5 miljoen euro kost aan herstellingen van het wegdek. Een vrachtwagen die zwaar overladen is, veroorzaakt evenveel slijtage als 245.000 personenwagens.

Verkeersveiligheid
Overbeladen vrachtwagens veroorzaken niet alleen extra slijtage aan het wegdek, ze zijn ook een probleem voor de verkeersveiligheid. Te zwaar geladen trucks hebben een langere remafstand, wat de kans op ongevallen verhoogt. Ook de ernst van ongevallen vergroot. "Het effect van overgewicht kan zeer ver gaan, tot zelfs het falen van het remsysteem", waarschuwt VAB.

Investeringen
VAB dringt aan op investeringen in WIM-systemen. Die kunnen het rendement van controles op overgewicht verdrievoudigen, meent VAB. "Vandaag kan een team van tien personen 986 vrachtwagens met overgewicht verbaliseren. Door inschakeling van het WIM-weegsysteem groeit dit tot meer dan 3.000 overbeladen vrachtwagens", luidt het.

Controles verhogen
Volgens VAB is de kostprijs van één WIM-weegsysteem, 2,3 miljoen euro, in een jaar terugverdiend via de inning van boeters. De organisatie vraagt dat minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) samenwerken om tien WIM-weegsystemen te installeren en om de controles op het vrachtverkeer te verhogen. (belga/tdb)