OVAM start gratis onderzoek naar bodemvervuiling bij particulieren

Beeld ter illustratie, OVAM start gratis onderzoek naar bodemvervuiling bij particulieren.
Robby Dierickx Beeld ter illustratie, OVAM start gratis onderzoek naar bodemvervuiling bij particulieren.
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een opdracht uitgeschreven om beschrijvende bodemonderzoeken te gaan uitvoeren bij particulieren in Limburg en Vlaams-Brabant. Met dit soort grote raamcontracten wil OVAM de historische bodemverontreiniging versneld aanpakken, schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

Historische bodemverontreiniging staat in Vlaanderen gelijk met vervuiling van vóór oktober 1995, toen het bodemdecreet is ingegaan dat tegen 2036 komaf wil maken met die verontreiniging. Aanleiding was de zware vervuiling van de bodem rond de arseenfabriek van Reppel (Bocholt).

"Alle Vlaamse gemeenten hebben hun risicogronden in kaart gebracht en dat zijn er samen ongeveer 92.000", zegt Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. Het gaat om locaties waar vroeger een industriële activiteit of stortplaats is geweest. "Dat soort grote dossiers wijst zichzelf uit, maar dat is anders voor kleine verontreinigingen op plaatsen waar een garage, tankstation, wasserij of metaalwerkplaats heeft gestaan", aldus nog Verheyen.

Onderzoek

Op ongeveer de helft van de 92.000 risicogronden is intussen een oriënterend bodemonderzoek gebeurd. Om alles schoon te krijgen tegen 2036, wil OVAM alle oriënterende bodemonderzoeken afronden tegen 2027. Om de particulieren sneller over de streep te krijgen, is vorig jaar beslist de oriënterende bodemonderzoeken gratis te maken. Zo'n onderzoek kost tussen de 2.000 en 4.000 euro, naargelang de grootte van het perceel. OVAM schat het aantal risicogronden bij particulieren op 8.000 à 10.000.

Eigenaars of gebruikers van gronden met historische vervuiling zijn vrijgesteld van een eventuele bodemsanering, die door OVAM wordt uitgevoerd. 

Nu betaalt OVAM dus ook voor het oriënterend onderzoek, om na te gaan of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Voor het onderzoek in Limburg en Vlaams-Brabant is 300.000 euro uitgetrokken. In de toekomst volgen overal in Vlaanderen nog dergelijke raamopdrachten.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noa Ennovy

  het is een schande, hoe OVAM en andere vergelijkbare organisaties zichzelf verrijken ten koste van de gezondheid van de burger.. awel, het zou me ook hier niet verbazen, wanneer de medewerkers een contractuele zwijgplicht moeten handhaven over de uitslagen van de onderzoeken.. zo is het in het europa niet het belang om de aarde schoon te maken, maar om de kwakzalvers als Mon Santo en Bayer en hun dochterondernemingen ruim baan te geven voor ongehoord grote winsten

 • PETER PERMENTIER

  Als ge zelf bewijst dat je grond wordt vervuild of is vervuild dan geeft OVAM gelijk dat hij niet de vervuiler is en de feiten als niet bewezen opdat de persoon in kwestie een zelfstandigen is.Juist maar ter info.

 • peter colson

  Roger Willems is een wakkere burger. Gratis kost doorgaans stukken van mensen. Zeker wanneer het door de overheid werd gepromoot. Na heel dat gedoe over zonnepanelen (prosumententaks) lijken velen dat nog altijd niet te begrijpen.

 • patrick van hove

  ik ben de eigenaar van eigendom met een historische vervuiling, ik kan U verzekeren dat samen werken met OVAM geen lachertje is. Eerst een brief dat je eigendom zich bevindt op een risicogrond,en je niet meer kan/mag verkopen ! Dan mag jezelf de kosten ophoesten voor het bodemonderzoek. Daarna krijg je een attest onvrijwillig eigenaar en neemt inderdaad OVAM de sanering op zich. ondertussen daalt je eigendom aanzienlijk in waarde want dit wordt vermeld. De termijn van afhandeling onbekend.

 • Emi De graeve

  en nadien moogt ge dan beginnen (op eigen kosten) en over afzienbare tijd moeten ze weer nieuwe jobs creëren en wordt het bodemonderzoek waarschijnlijk weer verplicht bij verkoop van een grond of zo ?