Oudste vrouw van België (112) in Oostende overleden

Foto Proot
De oudste vrouw van België, Alicia Corveleyn, is op 112-jarige leeftijd in Oostende overleden. Dat bevestigt het Sociaal Huis Oostende. Fernande De Raeve uit Gent (110) volgt haar op.

Alicia Corveleyn was sinds 2016 de oudste vrouw van België en mocht recent, op 8 januari, nog 112 kaarsjes uitblazen. Het was de tweede keer dat ze haar verjaardag mocht vieren als oudste vrouw van België. Ze vierde die graag in intieme kring.

De Oostendse overleed in het woonzorgcentrum Lacourt in haar thuisstad, waar ze sinds 2008 verbleef.

Stuutje met américain preparé
Alicia Van den Berghe-Corveleyn werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende en vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk, maar kwam terug naar België. Ze gaf altijd te kennen dat een dagelijkse "stuutje met américain preparé" haar geheim was.

Alicia leek op weg om de oudste vrouw ooit in België te worden. Door haar overlijden blijft Joanna Catharina Deroover met haar 112 jaar en 186 dagen de oudste Belgische vrouw uit de geschiedenis.

Nieuwe oudste vrouw
De nieuwe oudste vrouw van België wordt Fernande De Raeve (110). Zij woont in rusthuis Heiveld in Sint-Amandsberg (Gent). Vorig jaar nog werd Fernande, weliswaar blind maar nog kerngezond, in de bloemetjes gezet en nam ze zelf de micro ter hand. "Ge moet mij nog niet verkopen bij de antiquiteiten ze, de prijzen staan veel te laag", grapte ze toen.