Oudste kandidaat federale verkiezingen is 89 jaar

Lise Thiry (archieffoto).
UNKNOWN Lise Thiry (archieffoto).
De oudste kandidaat die opkomt bij de federale verkiezingen van 13 juni is de 89-jarige Lise Thiry uit Kasteelbrakel. Ze staat op de Kamerlijst die het RWF (Rassemblement Wallonie-France) heeft ingediend in Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat blijkt uit de definitieve kandidatenlijsten die Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven.

Thiry is een relatief bekende militante van het RWF, dat ijvert voor de aansluiting van Wallonië bij Frankrijk. De jongste kandidaat is Kalinka Degée, de lijstduwster van PTB+ in Namen. Ze is 21.
 
Uit de statistieken van Binnenlandse Zaken blijkt dat de kandidaten die in Leuven naar de gunst van de kiezer dingen, met 43 jaar gemiddeld het jongst zijn. In BHV zijn de kandidaten, althans wat de effectieven betreft, het oudst. Ze zijn gemiddeld 47,5 jaar oud. Bij de opvolgers zijn de Naamse kandidaten met 49 jaar nog iets ouder.
 
Mannen in de meerderheid

Wordt naar de verschillende partijen gekeken, dan vinden we de jongste kandidaten bij de LSP (Linkse Socialistische Partij). Ze zijn er gemiddeld 31,1 jaar. Niet geheel verrassend staan de oudste kandidaten op de lijst van de Parti Pensionné. Ze zijn gemiddeld 61,1 jaar.
 
Twee partijen trekken naar de kiezer met welgeteld één effectieve kandidaat op hun Kamerlijst: de Pirate Party in BHV en V.I.T.A.L. in West-Vlaanderen. Wat de verdeling man-vrouw betreft, zijn de mannen zowel bij de effectieven als de opvolgers licht in de meerderheid. Op 1.688 effectieve kandidaten zijn er 857 man (50,8 pct), op 1.113 opvolgers zijn er dat 561 (50,4 pct). (belga/dea)