Oudste Belg wordt 109 zonder feestgedruis

De oudste Belg, de Brusselse Marcelle Droogmans, wordt vandaag 109 jaar. De stad Brussel had Marcelle uitgenodigd voor een feestelijke ontvangst op het stadhuis, maar dat weigerde ze. "Ze wil vooral met rust gelaten worden en wimpelt iedereen en alle aandacht af", aldus Nicolas Dassonville, de woordvoerder van de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans. "En dat respecteren we dan ook". Marcelle Droogmans uit Brussel is de oudste Belg sinds 18 augustus. Op die dag overleed immers Irma Notteboom in Eeklo die op 2 november 110 zou zijn geworden.

Oudste
Droogmans, die huwde in 1922, is weduwe sinds 1967 en heeft een zoon. De tweede en derde oudste Belgen komen ook uit het Brusselse. Het gaat om Romanie Pollet uit Ganshoren. Zij werd geboren op 21 december 1898. Derde oudste Belg is Julia Galand uit Brussel, geboren op 6 januari 1899. De oudste Vlaming, Bernardina Van Dommelen (geboren op 15 maart 1899) is pas de vierde oudste Belg. De oudste Belgische man is de Vlaming Joseph Klecker, geboren op 21 mei 1899. Christina Van Mossevelde werd op 24 juli 108 jaar en is dus lang niet de oudste Belg.

Achterop hinken
Volgens de bekende geriater Lucien De Cock zijn er wereldwijd 76 110-jarigen of ouder, van wie 69 vrouwen en 7 mannen. België heeft in zijn geschiedenis al zeven 110-jarigen of ouder gehad, maar hinkt vandaag achterop. "Sedert 2003 hebben we in België geen supereeuweling meer gehad", aldus De Cock.

Oudsten ter wereld
De oudste mensen ter wereld zijn nu 114. Van de tien oudste mensen komen er vijf uit de Verenigde Staten, twee uit Japan, twee uit Frankrijk en een uit Portugal. De oudste mens ter wereld is een vrouw uit de VS. (belga/hln)