Oudste Belg overleden vier dagen na haar verjaardag

Fernande De Raeve is vier dagen na haar 111de verjaardag overleden.
Stad Gent Fernande De Raeve is vier dagen na haar 111de verjaardag overleden.
De oudste Belg, Fernande De Raeve, is vier dagen na haar 111de verjaardag overleden. Het feest voor haar verjaardag moest eerder deze week afgezegd worden omdat Fernande te ziek was. Madeleine Dullier (110) uit Mettet, in de provincie Namen, is nu de oudste Belg.

Fernande was acht jaar oud toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Als oorlogswees ontmoette ze in 1929 haar echtgenoot Emilius, met wie ze een dochter en een zoon kreeg. Ze woonden in Oostakker aan de Oude Bareel. Toen haar man met pensioen ging, kochten ze een tent en gingen ze reizen.

Na zijn overlijden in 1995 woonde Fernande nog vijf jaar alleen, waarna ze, wegens haar verminderd zicht, ging inwonen bij haar dochter en schoonzoon. Op 96-jarige leeftijd verhuisde ze naar woonzorgcentrum ‘Het Heiveld’. Hoewel ze niet goed kan zien “geniet ze des te meer van een wandeling, een straaltje zon of een goed glas wijn”, aldus haar verzorgers.

“Steeds meer Gentenaars bereiken de leeftijd van 100 jaar of meer”, weet Sofie Bracke nog. “Twintig jaar geleden telde onze stad 24 eeuwelingen, tien jaar later waren dat er al 45 en in 2017 wonen er dus bijna 60 eeuwelingen in Gent”, klinkt het. De oudste Gentenaars zijn nu twee vrouwen van 109.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pedro Gonzalez

    En zij was maar 111 jaar. Jammer want wetenschappers denken dat de mens over enkele decennia 140 jaar oud zal kunnen worden. Dus is zij misschien iets te vroeg geboren. Desondanks RIP.

  • marie-christine coussement

    hopelijk een schoon leven gehad ,sterkte aan de nabestaanden

  • Juliette Francois

    Toch onvoorstelbaar. Als oorlogswees in WO I ... Een leven als een geschiedenisboek. RIP, je hebt je vreedzame rust zeker verdiend.