Ouderschapsverlof blijft maar pieken: "Wie gaat die gaten opvullen?”

Getty Images/Cultura RF
Almaar meer werknemers nemen ouderschapsverlof. In zes jaar tijd is het aantal maandelijkse uitkeringen met 28% gestegen. Vorig jaar koos ruim twee derde van alle aanvragers ervoor om tijdelijk vier vijfde te werken.

Iedere werknemer in ons land heeft recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind. En steeds meer van hen maken daar ook gebruik van, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Werden er in 2012 nog gemiddeld 50.766 uitkeringen per maand gestort, dan waren dat er vorig jaar al 65.218 (+28,5%).

Opvallend is dat twee derde van alle werknemers met ouderschapsverlof kiest voor het systeem waarbij ze één dag in de week niet hoeven te werken. De mogelijkheden om halftijds of voltijds verlof te nemen, zijn met respectievelijk 16% en 15% een stuk minder populair.

Vorige zomer besliste de federale regering dat het ook mogelijk moet zijn om een halve dag ouderschapsverlof per week of een hele dag per twee weken op te nemen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vermoedt dat die nieuwe optie eveneens erg gewild zal zijn bij de werknemers - en daar kijkt het niet naar uit. “Het is immers bijna onmogelijk om een extra personeelslid te vinden dat inspringt voor één halve of volledige dag”, zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

Een mogelijke oplossing is volgens het NSZ om flexi-jobs in meer sectoren dan enkel de horeca en kleinhandel toe te staan. Lees er meer over in onze abonneezone.
181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Didi Bellens

  Het wordt hoogtijd dat ze dit verbieden want wat deden onze ouders vroeger. Kiezen, ofwel voor de kids zorgen ofwel meer geld hebben en geen kids ! Wij moeten maar blijven betalen voor degene die kinderen willen maar ook het geld dat ze ervan extra krijgen.

 • Sobek Wessels

  Het wordt Hoogtijd om Kinderen Hebben niet langer langs alle kanten te subsidiëren , het is genoeg geweest !! Ze krijgen al meer Netto loon , minder belastingen , Kinder geld , hebben recht op sociale leningen , en dan het ouderschaps verlof ? Wie kinderen wil moet het zelf maar bekostigen , Trouwens men zou ze beter een Milieu heffing laten Betalen omdat er Nu al te veel Mensen op de planeet zijn !!

 • Theo Beyens

  Nu vangen nog vele familie en grootouders (klein)kinderen op . Allen die van deze regering langer moeten gaan werken ,gaan dat niet meer kunnen . Dit wordt nog een groter probleem bv. je kind is ziek mag niet na de kres .Werkgever ook niet tevreden als je weer een dag niet langs komt.

 • Didi Bellens

  Ze hebben zelf gekozen voor kinderen dan moeten ze er ook financieel voor opdraaien en niet heel België!!! Welke politici durft dit aan om deze regelingen voor elkaar te krijgen - stoppen of halveren van kindergeld!

 • Astrid Goossens

  Ouderschapsverlof moet 'ouderschaps'verlof zijn en geen verlof om ondertussen een eigen zaak op te starten en uw kinderen nóg minder te zien. Zo ken ik er wel een paar. Controle ?