Ouders zwaar ontgoocheld door stopzetting onderzoek zelfdoding Lars

De ouders van Lars Declercq uit Vlamertinge zijn zwaar ontgoocheld dat het gerecht het onderzoek naar de zelfdoding van hun zoon stopzet bij gebrek aan bewijzen.

Ze zijn ervan overtuigd dat de jongen van 13 uit het leven stapte omdat hij werd gepest op school. Maar experts zeggen dat het in zo'n zaak dikwijls niet tot een veroordeling komt, onder andere omdat het heel moeilijk is om jongeren te vinden die willen getuigen.

Het onderzoek is geseponeerd nadat geen enkele bewijs werd gevonden van pestgedrag. Volgens parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet werd nochtans grondig onderzoek verricht. "Alle betrokken leerkrachten van het VTI in Poperinge, waar de jongen schoolliep, werden ondervraagd. Verder werd bij het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) het dossier van de tienerjongen in beslag genomen en uitvoerig onder de loep genomen. Daaruit bleek dat de jongen kampte met gedragsproblemen, maar niet omdat hij gepest zou zijn geweest.

Ook een onderzoek bij de Chiro, waarvan Lars lid was, leverde geen bewijs op van pestgedrag tegenover de jongen die geen afscheidsbrief naliet. Volgens het parket kan niemand worden aangeduid die schuld zou hebben aan de dood van de jongen, evenmin kan iemand schuldig verzuim worden aangewreven. Omdat er geen verder onderzoek meer mogelijk is, werd het dossier zonder gevolg afgesloten.