Ouders zijn bang om ook kleine Liam te verliezen aan zeldzame ziekte waaraan zijn zusje stierf

Wim Hendrix/Photonews
Een mama en papa uit Aalst staan voor een onvoorstelbaar zware beproeving: twee jaar nadat hun dochter Jana op de leeftijd van 22 maanden overleed aan een zeldzame bloed- en beenmergziekte, vertoont nu ook hun 10 maanden oude zoontje Liam dezelfde symptomen. Een verklaring voor dit wrede toeval binnen één en hetzelfde gezin hebben ze niet. "We mogen er niet aan denken dat we ook ons tweede kind moeten afgeven."

Stijn De Koker (32) en zijn vrouw Cindy De Mul (28) zitten twee jaar na het overlijden van hun dochtertje Jana opnieuw dag en nacht in het UZ Brussel in Jette. Dit keer wijken ze niet van de zijde van hun zoontje Liam. De jonge ouders uit Aalst kregen twee weken geleden het onvoorstelbare te horen: het beenmerg van Liam vertoont gelijkenissen met dat van zijn zusje Jana. Jana was pas acht maanden jong toen het harde verdict viel, Liam is tien maanden.

Aplastische anemie betekent letterlijk: bloedarmoede door onvoldoende aanmaak van de bloedplaatsjes en zowel de rode als de witte bloedcellen. Het beenmerg - waar het bloed wordt aangemaakt - is leeg. En al bestaat er een zeer zeldzame erfelijke variant, bij de meeste patiënten met aplastische anemie gaat het om een ziekte die tijdens het leven ontstaat. De oorzaak wordt meestal niet gevonden.

Het gesprek met Cindy en Stijn leest u op HLN Plus. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees

Repro Rutger Lievens