Ouders wachten al maanden op psychologische hulp voor hun dochter: “Dit is een meisje van 12 dat neerschrijft dat ze dood wil”

Wachttijden in jeugdzorg lopen op

De ouders van het meisje zijn ontredderd: hun dochter heeft dringend hulp nodig, maar kan nergens terecht.
VTM Nieuws De ouders van het meisje zijn ontredderd: hun dochter heeft dringend hulp nodig, maar kan nergens terecht.
Jongeren met psychische problemen moeten gemiddeld 122 dagen wachten voor ze kunnen geholpen worden in centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg. De wachttijd is in de laatste vijf jaar met twintig dagen toegenomen. Freek Braeckman sprak met ouders die ook al een hele tijd wachten op geschikte hulp voor hun dochter (12). 

De ouders adopteerden hun dochter toen ze acht jaar oud was. Al snel bleek dat het niet goed ging met het meisje, en dus zochten ze hulp. Na zeven maanden konden ze privé terecht bij een psycholoog. De therapie heeft lang geholpen. Tot vorig jaar. Van de psycholoog kregen de ouders de raad om hun dochter te laten evalueren in Gasthuisberg. De wachttijd voor psychologische hulp ligt daar op twee tot drie maanden. Het koppel heeft die wachttijd uitgezeten en is nadien doorverwezen naar een observatie- en begeleidingscentrum, met een wachttijd van acht maanden. 

Begin dit jaar is het helemaal uit de hand beginnen lopen. Hun dochter sticht brand, loopt weg van huis en komt pas dagen later terug, en doet zichzelf pijn. Het meisje heeft ook al duidelijk gemaakt “dat ze dood wil”. De ouders hebben al meermaals om hulp gevraagd, maar botsen telkens op een lange wachttijd. Pas nu het parket en de jeugdrechter zich ontfermen over de zaak, komt er schot in. Het dossier van hun dochter heeft nu de hoogste urgentie gekregen. Maar er is nog steeds een plaatstekort, en dus wacht het twaalfjarige meisje vandaag nog altijd op een plek in een zorginstelling.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Barbara Schotte

  Heel spijtig maar jammer genoeg realiteit. Niet enkel voor kinderen, vaak ook lange wachtlijsten voor volwassenen. Ambulante hulp is vaak onbetaalbaar. Er is ook beddenafbouw, goed om sneller terug in maatschappij te komen, maar onvoldoende begeleiding voorhanden. Maar bv Kim de Gelder, daar is er plaats voor???

 • Paul Boutsen

  Kim de Gelder die gaat wel aangepaste hulp krijgen, maar dat is dan ook een crimineel.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Alle hulp , zowel financiële als fysieke, is rechtstreeks voor nieuwkomers of voor degene die nog onderweg zijn. Voor de Belgen is er voor niets nog geld.

 • Mia Boets

  Voor ons geen plaats , tot ze zelfmoord pleegt sterkte voor de ouders

 • Vergeynst Hilda

  Vandaag de dag doet iedereen beroep op de overheid, voor alle problemen die vroeger ook in familieverband opgelost werden, vandaar die lange wachtlijsten.