Ouders verdronken Bruggeling (21) kapot van verdriet

Mathias Mariën / rv
"Onze zoon mocht maar 21 jaar worden, maar ­iedere dag van zijn korte leven heeft hij gelééfd op de manier dat hij dat wou." De ouders van de verdronken Bruggeling Hendrik Van Dale (21) reageren in Het Nieuwsblad verslagen op het plotse overlijden van hun zoon. "Hendrik was een artiest. Hij gedroeg zich als een rockster. Het is moeilijk te vatten dat één ongelukkige ­misstap hem nu fataal werd."

"Onze zoon werd maar 21 jaar oud. Elke dag van zijn korte leven heeft Hendrik geleefd op de manier zoals hij dat wou. Als een rockster. Zo kleedde hij zich én ­gedroeg hij zich", vertelt zijn moeder Veronique aan de krant. Hendrik, die een populaire stadsgids in Brugge en Antwerpen was, stond bekend als een bevlogen en sociale jongen. Ook was hij een artiest, die opkeek naar rocksterren als Pete Doherty van de Libertines, die hij ­volgde op Europese concerten. De band, die Hendrik kende, postte gisteravond een ­eerbetoon aan hem (zie onder).

Huisfeestje
De jongen was twee ­dagen spoorloos na een huisfeestje vrijdagavond. Zijn lichaam werd maandagmorgen door duikers teruggevonden in het water van de ringvaart, de plek waar hij het laatst werd gesignaleerd. "We zijn altijd een klein beetje blijven hopen", zegt vader Mike. "Zelfs toen we hoorden dat er een lichaam was gevonden. Misschien was het wel iemand anders... Al weet je op dat moment natuurlijk beter. Vanmorgen ging ik zijn slaapkamer toch nog eens binnen, in de hoop dat hij er in bed zou liggen. Ik vrees dat dit gevoel wel nog een tijdje zal blijven hangen."

Autopsie
In welke omstandigheden Hendrik precies om het leven kwam, zal allicht nooit helemaal duidelijk worden. De vriend die bij hem was op het moment van zijn overlijden, was zo onder invloed dat hij met een black-out op het dak van een aangemeerde boot wakker werd en zich niets meer herinnerde.

Het gerecht in Brugge voert vandaag nog een ­au­topsie op het lichaam van Hendrik uit. Maar zowel de speurders als de ­onderzoekers verwachten daar maar weinig van. De Amerikaanse vriend van Hendrik legde ondertussen ­verschillende verklaringen af bij de politie. Het ziet er momenteel naar uit dat hij geen vervolging riskeert.

We are all tremendously sad to hear about the ...