Ouders van volwassen gehandicapten houden sit-in voor kabinetten De Block en Sleurs

BELGA
Ouders van volwassen gehandicapten hebben vanochtend in Brussel een sit-in gehouden voor de kabinetten van minister van Volksgezondheid Maggie de Block (Open Vld) en van Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Personen met een beperking, omdat het federaal regeerakkoord geen oog heeft voor het plan "grote afhankelijkheid" voor personen met een beperking.

"In 2013 werd de Belgische staat veroordeeld door het Europees comité voor de sociale rechten voor ernstige tekortkomingen waarvoor ze de staat en de gewesten verantwoordelijk houden ten overstaan van zwaar afhankelijke personen met een beperking. Dat zijn mensen met een meervoudige handicap, die met autisme kampen, hersenletsels hebben opgelopen of getroffen werden door een hersenberoering, en hun families. Ondanks die veroordeling, stellen wij vast dat het federale regeerakkoord niets zegt over het plan 'grote afhankelijkheid' voor personen met een meervoudig beperking, autisten en andere personen met een zware mentale handicap. Zij hebben nood aan de hulp van derden om de eenvoudige opdrachten van het dagelijkse leven te volbrengen", aldus Cinzia Agoni, woordvoerder van de Franstalige actiegroep Gamp.

"Wij willen weten hoe het staat met de inplementatie van het 'autisme plan', hoe het is met het nationaal plan 'grote afhankelijkheid' en het statuut van de nabijheidshulp die tijdens de vorige regeerperiode werden opgestart", besloot ze.