Ouders van Verongelukte Kinderen willen lichtere en veiligere wagens

VERTOMMEN
Een lichte en veilige auto, dat is de basis van het LISA Car project dat vrijdag werd voorgesteld tijdens een conferentie. Het vernieuwende concept moet zowel de verkeersslachtoffers als de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Organisaties als vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en Fédération Inter-Environnement Wallonie liggen aan de basis van het project.

De grotere, zwaardere wagen met een hogere topsnelheid en een meer opzichtige voorkant verbruikt niet alleen meer, maar zorgt ook voor een risicovoller rijgedrag, vinden de bezielers van het LISA Car Project. Die trend in de autosector willen ze tegen gaan.

"Auto's worden steeds groter, zwaarder en sneller", stelt Koen Van Wonterghem van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. "Kijk naar de Volkswagen Polo of de Mini en de Fiat 500, ze groeien alleen maar."

Strikt reglementair kader

Het charter dat ondertekend werd, oppert dat tegen 2030 alle auto's die in Europa verkocht worden, voldoen aan de definitie van een lichte wagen, waarbij de massa, kracht en vorm van de neus geoptimaliseerd wordt. 

Om die doelstelling te behalen wil het LISA Car Project een strikt reglementair kader en vraagt het aan de Europese Commissie dit onderwerp dringend op de agenda te plaatsen en binnen maximaal twee jaar een wettelijk initiatief te nemen voor de invoering van het 'light car' concept.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  MIsschien een auto op drie wielen?

 • Jean West

  Het is niet altijd de fout van de bestuurder, ook kinderen kunnen onbezonnen dingen doen in het verkeer.

 • Ed Toer

  Een SUV een vrachtwagen of welke voertuig dood geen mensen hebben ze zelfs nooit gedaan Zet er een idioot in en het zijn monsters op de weg Niet de auto moet veranderen maar de persoon die er in zit samen met de fietsers en voetgangers verkeer is verkeer en iedereen heeft regels om te volgen

 • raf peeters

  Dat ze maar eens beginnen al die SUV van de straat te halen ,incluis de jeeps en nog dergelijke wagens die niet op een wagen trekken.Voorts statuut zwakke weggebruiker afschaffen , de voetgangers en fietsers voelen zich onkwetsbaar en doen vaak zeer domme dingen en vergeten dat ze geen kreukelzone hebben ,een wagen wel ,ik wacht liever 2 minuten dan mijn rechten in 't verkeer op te eisen ,zowel als voetganger of als fietser.

 • Peter Nols

  Ik ken er ene die iemand, volledig in fout, heeft doodgereden, zijn reactie was een bullbar installeren op zijn camionette zodat hij volgende keer minder schade heeft.