Ouders van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen trekken naar Kinderrechtencommissariaat

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
De ouders van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen hebben vandaag een klacht neergelegd bij het Kinderrechtencommissariaat en er een petitie met 300 handtekeningen overhandigd. Ze vragen passend onderwijs voor uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen, zo melden ze in een persbericht.

Uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen zijn kinderen met een IQ van 145 en meer. Het gaat om 0,1 procent van de bevolking. "Deze kinderen ontwikkelen zich nog heel anders dan hoogbegaafde kinderen (IQ 130) en 'gemiddeld' cognitieve kinderen (IQ 100)", klinkt het. "Meer nog dan hoogbegaafde leerlingen hebben uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen onderwijsnoden die ver afwijken van wat het standaard onderwijs biedt. Door het gebrek aan passend onderwijs, worden veel van deze kinderen tegengehouden in hun cognitieve ontwikkeling en vallen er zelfs heel wat uit de boot. Ze zakken af, stoppen met school, studeren niet verder, kampen met onderpresteren, depressies of suïcidale gedachten."

De maatregelen die de ouders vragen zijn onder andere de afschaffing van minimumleeftijden voor de verschillende onderwijsniveaus of een apart statuut voor deze kinderen met mogelijkheid tot snellere doorstroming, de radicale en ongelimiteerde (vak)versnelling, opleiding voor (zorg)leerkrachten, directies en CLB's over de materie, en de bekrachtiging van afgelegde vakken op alle hogere onderwijsniveaus. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marianne Louwerse

  Zelf voor onderwijs voor je kinderen zorgen? Hoe kun je dat zeggen! Het zal je kind maar wezen! De overheid heeft zorgplicht voor alle kinderen!

 • Tanja Vos

  Ik zie hier veel negatieve reacties. Wees maar zeker dat die ouders al heel veel extra's doen voor hun kinderen. Maar die kinderen zijn hopeloos gefrustreerd omdat ze te weinig uitdaging krijgen tijdens de schooluren. Een kind heeft recht op leren en als dit enkel na de schooluren kan is er een probleem.

 • piet devlieger

  En voor 0.1 % van de inwoners moet er het schoolsysteem op zijn kop gezet worden ? Laat die ouders dan zelf voor onderwijs van hun kinderen zorgen.

 • Jonas Verbruggen

  We hebben wel scholen voor minder begaafden... In mijn familie runt er ook hoogbegaafdheid, uit de boot vallen is hier inderdaad een feit.

 • Laurent Dejonghe

  Zogezegd zijn we hier een vooruitstrevend land, waar ieder talent maximaal benut wordt, ten goede van de maatschappij, en van het individu. Niks van, in vergelijking met Indië bvb worden hoogbegaafden specifiek begeleidt met steun van overheid, ongeacht kaste. Deze mensen presteren later op topniveau en zijn een win-win situatie voor het land. Wie is hier de winnaar....? Enkel verliezers.