Ouders van Mawda wachten nog altijd op verblijfsvergunning: “Als de dood van je kind geen uitzonderlijke omstandigheid is, wat dan wel?”

Woordvoerder: “Premier Michel heeft ouders geen regularisatie beloofd”

Belga, Guardian
Acht maanden na de dood van hun dochter hebben de ouders van Mawda Shawri nog steeds geen verblijfsvergunning. In principe kunnen ze naar een gesloten centrum worden gestuurd. In tegenstelling tot wat door de advocaten wordt beweerd, heeft premier Charles Michel niet beloofd dat de ouders van Mawda zouden geregulariseerd worden, zo laat zijn woordvoerder weten.

Vijf dagen nadat de Koerdische peuter Mawda Shawri (2) omkwam door een verdwaalde politiekogel, ontving premier Michel de verslagen ouders. In het parlement zou hij zelfs een regularisatie in het vooruitzicht hebben gesteld.

Maar ruim acht maanden na datum leven de ouders nog altijd in onzekerheid. “We staan nergens”, zegt Selma Benkhelefa, die voor de ouders optreedt als advocaat, in het weekblad Knack.

“Op 28 mei hebben we het dossier ingediend, en we hebben nog altijd geen antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het duurt uitzonderlijk lang, terwijl het eenvoudig is: volgens de wet kunnen asielzoekers geregulariseerd worden in het geval van uitzonderlijke omstandigheden. Als de dood van je kind geen uitzonderlijke omstandigheid is, wat dan wel?”

Premier Michel heeft evenwel niet beloofd dat de ouders van Mawda zouden worden geregulariseerd, zegt zijn woordvoerder. Hij verwijst daarbij naar wat Michel op 31 mei van vorig jaar zei in het parlement. “Mijn intentie is deze kwestie te behandelen met het volle respect voor de regels van de rechtsstaat en de democratie, conform het wettelijke Belgische kader.”

Photo News30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jack vandenhende

  @Marco Maerten , u bent zeer goed ingelicht , waarschijnlijk heb u bewijzen daarvan of hebt u het zelf gezien . Als de vader effectief tegen de IS gestreden heeft en het had kunnen bewijzen , dan had hij heel gemakkelijk zichzelf en zijn gezin , via betere instantie kunnen redden .

 • Claude Sanders

  Ja triestig verhaal, maar wie is in eerste instantie verantwoordelijk voor dit drama, ja inderdaad de ouders die hun kinderen in een gevaarlijke tocht hebben meegenomen. Naar een beter leven ? misschien toch niet als je ergens in de illegaliteit een land binnen komt en nu alles uit de kast halen om hier te blijven.

 • Gilbert Vermeersch

  Michel had toch op alle zenders gezegt dat hij voor die illegale vluchtelingen zou zorgen, een verblijfsvergunning zou regelen. Dat was als toegeven dat de schuld van de dood van hun kind bij ons lag. En nu Mw De Block?

 • leen hanssens

  Zijn die hier nog? Ze wilden toch naar Engeland?

 • Filip Vanlaeken

  Een land binnenkomen in de illegaliteit, regels en politiebevelen aan je laars lappen, anderen in gevaar brengen en hun eigen kind de dood in jagen... dit is niet het soort mensen dat we moeten ontvangen. Laat ons brave mensen zoeken, die onze regels wel accepteren en zich willen opwerken ipv opwerpen.