Ouders riskeren 1,5 jaar cel omdat ze baby alternatieve voeding gaven: 7 maanden oud en 4,3 kilo toen hij stierf

thinkstock
Een vader en moeder uit Beveren riskeren 18 maanden cel omdat hun baby stierf aan dehydratatie en ondervoeding. Zonder een arts te raadplegen, gingen ze ervan uit dat hun baby lactose- en glutenintolerant was en gaven ze het jongetje alternatieve papjes. "Dat komt neer op het opzettelijk voedsel weigeren", aldus de vlijmscherpe procureur.

Nadat borstvoeding en klassieke flesvoeding niet langer lukten, probeerden de ouders in kwestie - flexitariërs die een zaak in natuurvoeding uitbaten - allerhande alternatieve papjes uit. Vier maanden lang gaven ze hun zoontje graanmelk, rijstmelk, havermelk, quinoamelk en boekweitmelk. Omdat het kind op een nacht zo fel had moeten braken, togen de ouders dan toch naar een homeopaat, op een uur rijden van hun woonplaats. Die verwees de baby onmiddellijk door naar het ziekenhuis, maar het kind stierf nog voordat de spoeddienst haalde.

Bij zijn dood woog het zeven maanden oude jongetje amper 4,3 kilo. Verontruste familieleden alarmeerden het gerecht, dat vaststelde dat het kind was overleden aan dehydratatie en ondervoeding. "Deze baby ging van een degelijke 6 kilo naar 4 kilo en de ouders deden niets", aldus de procureur. "Ze gingen alleen maar door met hem alternatieve pap te geven. Zoiets moet worden vervolgd."

"We deden niets mis"
De huilende moeder gaf in de rechtszaal schoorvoetend toe dat ze, met wat ze nu weet, "misschien toch sneller naar een dokter zou zijn geweest". De vader trad haar daar niet in bij. "In onze ogen deden we niets mis en hebben we zo goed mogelijk geprobeerd om voor onze baby te zorgen." Hij zou na de zitting zeggen dat ze nooit een dokter raadpleegden omdat ze ook nooit echt verontrust zijn geweest.

Volgens Elisabeth De Greef, kindergastro-enterologe aan het UZ Brussel, zijn haver-, boekweit- en quinoamelk absoluut een no-go voor zuigelingen. "Want deze soorten melk, die je in de supermarkt kan kopen, bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines. Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt."

Waarom hadden de ouders niet in de gaten dat het niet goed ging met hun baby? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro.
39 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Charlotte Haling

  Je bent niet verplicht om naar Kind & Gezin te gaan. En tussen de 4 en 6 maanden zouden kinderen met vaste voeding moeten begonnen zijn. Geen alternatieve papjes waar niets inzit. Ik vind het zo erg voor dat kindje, dat is ongelofelijk. Hoe moet doe zich gevoeld hebben? Jammer dat er niet meer begeleiding kan/moet gegeven worden aan ouders in het algemeen...

 • jelly belly

  Excuseer!? Ik ga al jaren naar een homeopaat met heel mijn gezin, als het echt nodig is schrijft hij ook antibiotica voor hoor wat voor een onzin lees ik hier allemaal

 • Jan Stevens

  Zo'n mensen zouden gecastreerd moeten worden. Zij zijn incompetent en kunnen nooit zorgen voor kinderen. Hoe debiel is dit nu niet

 • Gun A

  Geitenwollensokkers dus, in elke groep zitten idioten. Maar hun heilige overtuigingen aan een hulpeloos kind opleggen is een hele marathon te ver. Papa ziet nog steeds geen fout in zijn daden. Kan je veganistisch eten in den bak? Laat het ons weten.

 • Erwin Van Leene

  Vanaf 12 maanden kan je met vast voedsel beginnen en fruitpap geven.