Ouders overleden peutertje Mawda willen parlementaire onderzoekscommissie: "We mochten niet bewegen, maar smeekten om een ambulance"

Premier betuigt medeleven met familie

Belga, Guardian
De familie van het vorige week overleden peutertje Mawda (2) verzet zich tegen de begrafenis woensdag van het kindje. Ze willen eerst meer duidelijkheid over de feiten en vragen een parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak. Hun vertrouwen in het parket van Bergen is weg, zeiden ze vanmiddag op een persconferentie, waar ze voor het eerst hun versie van de feiten gaven.

De begrafenis vindt normaal gezien woensdag plaats in La Louvière, waar Mawda officieel is doodverklaard in het ziekenhuis.

De 2-jarige peuter kwam vorige week om het leven bij een achtervolging en schietpartij in Maisières (Bergen). Ze overleed nadat ze een kogel in de wang had gekregen. De politie achtervolgde de bestelwagen waar Mawda met haar familie en in totaal 30 personen in zat. Daarbij werden ook schoten gelost toen de bestuurder van de bestelwagen op de agenten wilde inrijden.

"Hebben maar één schot gehoord"

De vader verklaarde deze namiddag tijdens een persconferentie dat ze één schot gehoord hebben. "Dat schot werd afgevuurd door een politieagent in het politievoertuig dat links naast het bestelbusje reed." Hij vertelde dat de bestelwagen achtervolgd werd door een viertal politiewagens, eentje aan elke kant van de bestelwagen en twee achter de bestelwagen. De familie van Mawda zat voorin naast de chauffeur, terwijl er zich achterin nog een familie bevond. Die zouden de ruiten achterin stukgeslagen hebben om via het raam te tonen dat er zich kinderen in het voertuig bevonden.

BELGA

Mond-op-mondbeademing

De moeder van Mawda voelde na het schot meteen bloed op haar nek. De pols van Mawda werd zwakker. Het schot zou de chauffeur gemist hebben en de tweejarige peuter geraakt hebben.

Daarna is de bestelwagen gestopt en zijn de inzittenden uitgestapt. "We mochten niet bewegen. Anders zouden ze op ons schieten", aldus de papa van Mawda. Volgens hem smeekten ze om een ambulance, maar arriveerde die pas na een twintig- à dertigtal minuten. Een politieagent gaf het kindje ondertussen mond-op-mondbeademing.

We mochten niet bewegen. Anders zouden ze op ons schieten

Papa van Mawda

Collectieve rouw

De ouders moesten daarop mee met de politie. Ze werden vastgehouden in een cel en hebben naar eigen zeggen twee dagen geen nieuws gehad over hun dochter.

Peter Terryn van de organisatie Solidarity4All staat de familie bij. "We organiseren een periode van collectieve rouw van tien dagen en roepen iedereen op om kledingstukken van kleine kinderen voor het raam te hangen", zei hij op de persconferentie met de ouders van Mawda. Op woensdag 23 mei zal er een wake met fakkels vertrekken van aan het Justitiepaleis. Een tolk hielp de familie hun versie van het verhaal te vertellen op de persconferentie. "Er zijn woorden in hun mond gelegd, terwijl zij nooit rechtstreeks met een journalist hebben gesproken."

De versie van de feiten van de ouders komt niet overeen met de versie van het parket. Daarom vraagt Olivier Stein, de advocaat van de ouders een onafhankelijk onderzoek. "We verwachten snel resultaten van het onderzoek en zelfs een arrestatie", aldus Stein. 

We verwachten snel resultaten van het onderzoek en zelfs een arrestatie

Olivier Stein, advocaat van de ouders

Verschillende versies van parket

De ouders en hun advocaten eisen dat het onderzoek op verschillende vragen een antwoord biedt. Ze willen weten wat de precieze feiten zijn en ook hun chronologie. Ze stellen zich ook vragen bij de verschillende versies van het parket en wat de politie bezielde om te schieten op het voertuig. Tenslotte willen ze weten welke orders Binnenlandse Zaken de politie gaf. De advocaten vrezen dat er sprake is van bewuste manipulatie door de politie en het parket.

Morgen om 11 uur krijgen de advocaten inkijk in het autopsieverslag en hebben ze een onderhoud met de onderzoeksrechters van het parket van Doornik. 

Photo News

"Onderzoek verloopt in totale onafhankelijkheid"

Premier Charles Michel heeft vandaag zijn medeleven betuigd met de familie. Over de inhoud van de het gesprek tussen de premier en de familie werden geen details vrijgegeven. Michel zei gisteren dat de onderzoeken van het Comité P en het parket "in totale onafhankelijkheid" gebeuren. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigde dat. "Het Comité P werkt zeer onafhankelijk en rapporteert aan het parlement".

Jambon zei eerder al dat hij de definitieve vaststellingen wil afwachten, maar wees wel op de "drieste omstandigheden waarin mensensmokkel gedijt". Hij heeft empathie voor de slachtoffers, maar ook voor zijn politiediensten. "Zij hebben hun werk gedaan en moeten elke dag tegen de mensensmokkel vechten." Wanneer het Comité P zijn rapport klaar heeft, is niet duidelijk.

Mawda.
RV Mawda.

"Regering moet haar verantwoordelijkheid nemen"

In Luik is vanavond een wake gehouden voor de omgekomen peuter. Doel van de manifestatie voor de Luikse zetel van de MR was de houding van de Belgische regering en haar ministers aan te klagen. Die is volgens het comité "onmenselijk". "Het is de moord van een onschuldige. Hoe kunnen we de migranten opvangen als er op het oog geschoten wordt op hun voertuig, wetende wat ze in hun land van herkomst hebben moeten meemaken", zegt Thierry Müller, lid van het comité Migrations Libres. "We zijn ook geschokt door de recente politieke verklaringen van diegenen die voor ons meer dan verantwoordelijk zijn voor deze tragische gebeurtenissen."

Hoe kunnen we de migranten opvangen als er op het oog geschoten wordt op hun voertuig, wetende wat ze in hun land van herkomst hebben moeten meemaken

Thierry Müller van het comité Migrations Libres

De leden van het comité willen dat de politieke verantwoordelijkheid wordt erkend. Ze vragen ook het onmiddellijke ontslag van minister Jambon en van staatssecretaris Francken, het einde van acties tegen migranten, het opzetten van beveiligde migratiegangen en een waardig onthaal van deze mensen op ons grondgebied, de sluiting van de gesloten centra, de regularisatie van sans-papiers en een echt onderzoek naar de dood van het Koerdische meisje.

De bestelwagen die door de politie beschoten werd.
Photo News De bestelwagen die door de politie beschoten werd.
BELGA
BELGA
BELGA
Photo News
Photo News
Photo News509 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • tom weuts

  Fred fourgon gelijk heb je 200%

 • germaine asselbergs

  Waar is de chauffeur? Hij is de schuldige.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Ik sta ook achter het koppel, om ze het land uit te zetten, genoeg gepamperd.

 • Shirley Clicteur

  Ik sta achter het koppel

 • Jan Boden

  Inderdaad Verriest, ons aller Mieke is (helaas) terug op onze vrt te bewonderen. Nochtans had ik zo gehoopt om haar nooit meer te moeten aanhoren. Schols heeft wel een beetje zijn les geleerd en onderwierp haar toch aan een (paar) kritische vragen.