Ouders Mawda mogen in België blijven: “Bovenal een menselijke beslissing”

De ouders van Mawda met haar broertje.
Aurélie Geurts De ouders van Mawda met haar broertje.
Negen maanden nadat Mawda Shawri (2) werd doodgeschoten door de politie, krijgen haar ouders een humanitaire verblijfsvergunning. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) vindt dat het Iraaks-Koerdisch gezin daar recht op heeft.

De papieren van vader Ali (25), moeder Amir (24) en hun zoontje Mohamad (4) zijn een jaar geldig. Daarna kan De Block beslissen of ze hun verblijfsvergunning verlengt. "Zo'n humanitaire regularisatie ken ik enkel toe in zeer specifieke gevallen", zegt de minister. "Deze familie komt op alle vlakken in aanmerking. Je kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen." Het meisje kwam om door een politiekogel, bij de achtervolging van een bestelwagen met transmigranten.

De Block maakt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor het Iraaks-Koerdische gezin. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) had ruim een half jaar tijd om te beslissen of hij de ouders een verblijfsvergunning zou geven. De regering beloofde het gezin niet uit te wijzen zolang het onderzoek naar de dood van Mawda liep. Toch schoof Francken de formele beslissing telkens voor zich uit. Daardoor was het gezin illegaal in België.

De ouders reageren erg opgelucht. Nu ze papieren hebben, kunnen ze het onderzoek naar Mawda's dood volgen en een eventueel proces in de rechtbank bijwonen. Ze mogen ook werk zoeken. "Zo kunnen ze hun leven opnieuw wat vorm geven na de dood van hun dochter", zegt De Block.

“Advies DVZ was negatief”

Francken reageert op Twitter kritisch op de beslissing van De Block. Volgens hem was er een negatief advies va de Dienst Vreemdelingenzaken. “Maar een kind verliezen is vreselijk. Daarom was er géén repatriëring tijdens het onderzoek, maar is er wel een Dublinclaim op Duitsland geopend. Daar moeten ze terug naartoe na het onderzoek.” “Ze waren er trouwens afgewezen. Géén vluchtelingen”, zegt de N-VA’er nog.

“Mijn opvolgster zegt altijd: “Ik volg altijd het advies van mijn administratie. Ik ben geen Romeinse keizerin die 👍 of 👎 doet.’ Wel, het advies van DVZ was negatief. Dat eeuwige stopzinnetje mag alvast de vuilbak in.” 

Volgens Francken bleef de familie van Mawda “weigeren om in de procedure mensenhandel in te stappen”, terwijl die “juist voor dit soort gevallen bedoeld is”. “Voorwaarde is medewerking aan het gerechtelijk onderzoek om zo de mensensmokkelnetwerken op te rollen en dus nieuwe ‘slachtoffers’ te voorkomen.

“Menselijke beslissing”

Kritiek die De Block niet pikt. Haar woordvoerder wijst erop dat verschillende andere instanties ook adviezen gegeven hebben. “Bovendien heeft het parket gesteld dat de ouders van Mawda slachtoffers zijn. Het advies van DVZ dateert nog van voor de conclusies van het onderzoek dat dat bevestigde”, klinkt het. 

“De humanitaire regularisatie dient om hun verblijf wettelijk in orde te maken. We hebben daarbij gekeken naar wat die mensen overkomen is: hun dochter is doodgeschoten. Hun hele voorafgaande traject is van minder belang. De regering had al beloofd om hen gedurende het onderzoek niet uit te wijzen. Door de regularisatie is hun verblijf nu ook perfect volgens de regels. Dit is bovenal een daad van menselijkheid van de regering.”

De Block is bovendien niet verplicht het advies van DVZ te volgen. Ze heeft zelf de zogenaamde ‘discretionaire bevoegdheid’, die voorzien is om uitzonderingen te maken op beslissingen en adviezen van de administratie in uitzonderlijke gevallen. Diezelfde bevoegdheid paste Francken bijvoorbeeld ook toe voor de humanitaire visa voor christenen uit Syrië.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  Poging tot moord op politieagent, hun eigen kind gebruiken als schild en als dank een regularisatie, België wordt/is een echte schurkenstaat. En de brave Belg maar werken en bang zijn om ergens over een volle witte lijn te rijden.

 • Filip Vanlaeken

  Wie oordeelt hier nu eigenlijk over ? Politici in verkiezingsmodus ? Eens te meer wordt bewezen dat het gebrek aan scheding der machten dat we kennen in België leidt tot een democratisch deficit, in dit geval zelfs een moreel deficit. Je moet maar een brave belastingbetaler zijn, of een kandidaat immigrant die wel respect heeft voor ons land en zich aan de regels houdt.

 • PATRICK VAN STEEN

  Was van in 't begin al overduidelijk. Kost, woonst en uitkeringen van OCMW, of nog waarschijnlijker: een riante schadevergoeding zodat ze voor de rest van hun leven kunnen resideren in het land van melk en honing. Maar geen nood, dit alles zal de overheid wel compenseren door nog een 10tal werkloze 55plussers of langdurig zieken te schorsen.

 • jos robben

  Van een schande gesproken maar het stond in de sterren geschreven. De verblijfsvergunning is een feit. Blauwe Deblock zadelt belgie opnieuw op met criminelen. Criminaliteit wordt hier beloond met een levenslang parasieteren op kap van de werkende burger. Terug naar afzender, zonder pardon.

 • Danny Gijs

  Volgende stap zal zijn om het land te dagvaarden voor een uitkering om nooit te moeten werken. Landen die emotioneel politiek bedrijven zijn gedoemd om te verdwijnen.