Ouders Isabelle Debackere vragen haar internering

BELGA
Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere heeft meester Filip De Reuse ervoor gepleit om de beschuldigde te interneren. De raadsman van de ouders van de Roeselaarse legde uit dat Debackere haar 4-jarige zoontje Tibeau door een zware depressie van het leven beroofde.

Meester De Reuse startte zijn pleidooi door de moeilijke positie van zijn cliënten te verduidelijken. "Freddy en Christine hebben zo vaak voor hun kleinkinderen gezorgd. Ze stonden ook steeds klaar voor hun dochter." Het was ook Freddy Debackere die kort voor de feiten om de collocatie van zijn dochter vroeg. Op 8 maart 2013 ontdekte vader Debackere het lichaam van het slachtoffer.

Voor de ouders van de beschuldigde is het duidelijk dat hun dochter nooit een relatie met Tim Vanhauwaert had mogen beginnen. "Die man draagt een verpletterende verantwoordelijkheid in het ziek maken van Isabelle." Meester De Reuse hekelde ook de manier waarop Vanhauwaert graag de zaken naar zijn hand zet. "Dinsdag hebben we hier de grote Tim Vanhauwaertshow gezien. Vaak liegend en alles in zijn nadeel kaderend." Voorts verwees de advocaat naar het strafrechtelijk verleden van Tim Vanhauwaert. De advocaat van de familie Debackere acht Vanhauwaert ook verantwoordelijk voor de financiële problemen binnen het gezin.

Diepe depressie
Volgens haar ouders en haar behandelende psychiater kampte Isabelle Debackere al lang met een depressie. "Voor de feiten zegt iedereen dat ze depressief is. De waanzin van ons systeem is dat je na de feiten plots genezen bent." Daarmee hekelde meester De Reuse de bevindingen van de gerechtspsychiaters. "Eén iets is duidelijk. In West-Vlaanderen ben je nooit ziek, dat is de goeie ouwe West-Vlaamse spirit. Ook Tim zei dat ze haar nooit hadden mogen lossen uit de psychiatrie. Maar nu is ze plots niet meer ziek? "

Overdosis anti-depressiva
De beschuldigde beweert dat ze de feiten pleegde onder invloed van een overdosis anti-depressiva. "Dokter Croes, professor Deforce en dokter Bolt zijn komen getuigen dat je daardoor inderdaad perfect een deel van je geheugen kan verliezen." In die toestand kon ze ook onmogelijk adequaat antwoorden op de vragen van de politie en de onderzoeksrechter. "Daarom zijn haar verklaringen waardeloos. Haar motief was geen wraak. Haar motief was haar ziekte en de angst om de kinderen te verliezen."

Tenslotte vroeg meester Franky Baert, de raadsman van het 9-jarig dochtertje van de beschuldigde, aan de jury om zich niet te laten misleiden. Hij verweet zijn confraters aan sfeerschepperij te doen. "Maar F. is haar mama kwijt, haar papa kwijt en haar broer kwijt. Ze zit middenin dat spanningsveld tussen twee kampen, haar twee families." Het meisje was aanwezig tijdens de feiten, maar spreekt slechts met mondjesmaat over die avond.

Gebrek aan schuldbesef
Daarnaast stoorde meester Baert zich aan het gebrek aan schuldbesef bij de beschuldigde. De advocaat steunde zich daarvoor vooral op de getuigenissen van enkele ex-medegedetineerden.

Dinsdagochtend krijgt openbaar aanklager Serge Malefason het woord voor zijn requisitoir.