Ouders grijpen niet gepast in? Ambtenaar geeft GAS-boete!

photo_news
Harelbeke past zijn GAS-beleid aan. Bij minderjarige overtreders (16-plus) zullen ouders de kans krijgen om het probleem op te lossen met een educatieve maatregel. Oordeelt de sanctionerende ambtenaar dat die maatregel volstaat, dan wordt geen sanctie opgelegd.

"Het gaat om kleine inbreuken, zoals bijvoorbeeld een blikje op straat gooien of een kauwgom uitspuwen", vertelt burgemeester Alain Top (sp.a). "Ouders moeten eerst de kans krijgen om een straf op te leggen in de lijn met de waarden waarmee ze hun kinderen opvoeden. Doen ze dat niet, of onvoldoende, zal de sanctionerende ambtenaar de minderjarigen toch nog kunnen vervolgen."

De GAS-ambtenaar van de gemeente kan ouders de kans geven om hun tienerdochter of -zoon zelf een straf op te leggen in plaats van een GAS-boete te betalen. Dat kan wél alleen bij kleine inbreuken, zoals een blikje weggooien of kauwgom uitspuwen op straat, graffiti spuiten, wildplassen...

Willekeur
De criteria voor de straffen zijn echter niet vastgelegd, wat gevaar voor willekeur inhoudt. "Dat zal geval per geval moeten bekeken worden", zegt sanctionerend ambtenaar en jurist Frank Detremmerie van Harelbeke. "Maar een tiener die bijvoorbeeld graffiti spuit op een gevel, het laten opruimen, of de schade die hij of zij heeft gedaan, laten herstellen, lijkt me al een redelijk voorstel. De voorwaarde is wel dat de uitvoering van die straf wel controleerbaar moet zijn."

Voormalig vrederechter Jan Nolf, een tegenstander van de hele GAS-wetgeving, vindt de ouderlijke betrokkenheid onzin. "In een jeugdparket mogen deskundigen, die jaren ervaring hebben en een gespecialiseerde opleiding hebben genoten, zelfs nog geen alternatieve straf opleggen aan minderjarigen, wat moeten die amateurs van sanctionerende ambtenaren dat dan doen? Dat is in strijd met de rechten van het kind."

Kinderrechtencommisaris Bruno Vanobbergen vreest dat dit voor een ongelijke behandeling kan zorgen. "Zo worden de straffen wel heel persoonlijk. Niet alleen verschillen ze van stad tot stad, maar nu ook al van persoon tot persoon."

LEES ER MEER OVER IN ONZE KRANT, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE