Ouders en broer overleden overvaller ontkennen bedreiging juwelier

De juwelier raakte de wegvluchtende overvaller Hasan L. (23) (inzet) dodelijk.
belga - rv De juwelier raakte de wegvluchtende overvaller Hasan L. (23) (inzet) dodelijk.
De juwelier uit Oostakker die zaterdagmiddag een overvaller doodschoot, werd niet met de dood bedreigd door de ouders en de broer van slachtoffer Hasan L. (23). Dat zegt advocaat Nicholas De Mot, die optreedt voor die nabestaanden van de Gentenaar. De politie houdt intussen extra patrouilles aan de juwelenzaak.

De overval gebeurde zaterdag rond het middaguur bij juwelier Moens in de Bredestraat in Oostakker (Gent).  Hasan L. en een voortvluchtige verdachte waren de zaak binnengestapt. Ze waren gewapend met een kalasjnikov en een pistool. Ze bedreigden en sloegen de juwelier (50), zijn zus en hun vader (88) en namen vervolgens juwelen mee. 

Ze namen de vlucht met een bromfiets, waarop de juwelier hen achternaliep  en drie keer schoot met een vuurwapen. Hasan L. werd dodelijk geraakt. De juwelier werd voorgeleid op verdenking van doodslag, maar de onderzoeksrechter liet hem man vrij onder voorwaarden.

Het verdere onderzoek moet uitmaken of er sprake kan zijn van wettige zelfverdediging door de juwelier, maar volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge schoot hij omdat hij hoorde dat ze op hem wilden schieten.

VTM Nieuws meldde gisteravond dat de juwelier doodsbedreigingen ontving van de familie van het slachtoffer, maar de ouders en de broer ontkennen dat ze er iets mee te maken hebben. "De familie is alleen bezig met het rouwproces en met de begrafenis", stelt hun advocaat De Mot. "Ze ontkennen met de meeste klem dat ze bedreigingen hebben geuit. Ze kunnen niet instaan voor wat derden doen, maar ze kunnen dat alles niet plaatsen."

 Advocaat De Mot trad in het verleden al op  voor Hasan L., die over een beperkt strafblad beschikte. "Hij werd, in tegenstelling tot wat gemeld werd, niet eerder veroordeeld voor gewapende overval. Hij werd schuldig bevonden aan weerspannigheid tegen de politie, maar hij kreeg daarvoor opschorting van straf. Hij werd wel veroordeeld voor een vermogensdelict zonder geweldpleging, in een totaal andere context", zegt De Mot.

"Ze zijn ook slachtoffer"

De tweede verdachte van de overval is nog niet gevat. "Mijn cliënten hebben geen flauw idee wie dat zou kunnen zijn", stelt de advocaat. "Ze zijn bereid volop mee te werken met het onderzoek. Ze respecteren ook het lopende onderzoek en hebben vertrouwen in het gerecht. Ze willen een onderzoek in alle sereniteit. Het lichaam werd zeer snel vrijgeven en ze zijn nu al in hun geboorteland (Marokko, red.) om afscheid te nemen. Ze willen geen voorbarig standpunt innemen. Ze zijn ook slachtoffer."

De politie zal extra patrouilles uitvoeren aan de juwelenzaak, zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de juwelier. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen geeft geen commentaar op het onderzoek. 
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Decoster

  ‘ de meeste ‘ zeg je zelf? En derest dan? Die anderen die wel willen? Verdienen die dan geen kans omdat voorgangers het verpest hebben voor hun? Moest je een klein beetje kennis hebben zou je door hebben dat er ook enorm veel Belgen zijn die dat verkopen en geen diploma hebben en lui zijn. Zo een slecht argument trouwens. Wit/bruin/zwart, de juwelier mocht nooit iemand in de rug geschoten hebben punt uit.

 • Francois stras

  Sara Decoster,mensen met een gedachten gang zoals jij maken ons land kapot.Onze dochter gaf les in het sec. onderwijs, De meeste Allochtonen zijn zelfs te lui om te studeren,zeiden tegen de dochter, een diploma ? wij gaan in de business mevrouw ,drugs verkopen en dan verdienen we meer dan jij ...dus Sara verdedig ze maar ,ge zijt goed bezig om het voor ons te verkloten.

 • Francois stras

  Xavier Debaere >>> wat je schrijft is correct man.

 • Xavier Debaere

  Decoster, denk eens eerst na hoeveel van dat krapuul hier dagelijks levens kapot maakt. Of heul je mee met dat gespuis. 60 jaar geleden bestond dat hier niet. Het is dank zij volk zoals jullie dat we hier met die pest opgezadeld zitten. Sterkte aan de hardwerkende juwelier .

 • Katherine Baker

  De zoon blijkbaar te lui om te werken voor zijn geld maar dan een advocaat inschakelen om zich burgerlijk partij te stellen voor hun allerliefste/allerbraafste zoontje ..... ge moet maar durven ! Moest het mijn zoon geweest zijn, ik zou niet weten waar kruipen van schaamte ....