Ouders doodgeschoten Mawda kunnen wellicht een tijdlang in België blijven

De ouders van Mawda werden door premier Charles Michel ontvangen.
Photo News De ouders van Mawda werden door premier Charles Michel ontvangen.
De ouders van Mawda, de Koerdische peuter die omgekomen is na een politieachtervolging in Henegouwen, kunnen wellicht langer in België blijven. In de Kamer heeft premier Charles Michel laten verstaan dat de ouders daartoe over verschillende juridische mogelijkheden beschikken. Ze kunnen bijvoorbeeld het statuut van slachtoffers van mensensmokkel aanvragen.

In de commissie Binnenlandse Zaken kreeg de premier heel wat vragen over de gebeurtenissen van vorige week in Maizières, nabij Bergen. Na een politie-achtervolging op een busje met transmigranten kwam de tweejarige Mawda om het leven, geraakt door een politiekogel. Er is een gerechtelijk onderzoek geopend en de onderzoeksrechter heeft ook aan het Comité P, de politiewaakhond, gevraagd de zaak te onderzoeken.

Premier Michel wil dat de onderzoeken in alle sereniteit gevoerd worden en volledige klaarheid brengen. De eerste communicatie van het parket over de kwestie was verkeerd. Samen met minister van Justitie Koen Geens heeft hij er bij het parket voor gepleit om de familie van het slachtoffer en hun advocaten te ontmoeten. Deze namiddag heeft het parket over de zaak gecommuniceerd.

Internationale bescherming

Verschillende parlementsleden vroegen naar het verblijfsstatuut van de ouders van Mawda en drongen er op aan dat zij langer in ons land kunnen blijven om hun kind te kunnen begraven en om deel te nemen aan het gerechtelijk onderzoek. De premier bevestigde dat alle inzittenden van de bestelwagen meteen na de arrestaties het bevel hadden gekregen om het grondgebied te verlaten. De premier liet verstaan dat er binnen de rechtsstaat wel mogelijkheden waren voor de ouders om langer in ons land te blijven. Ze kunnen bijvoorbeeld het statuut van slachtoffer van mensenhandel aanvragen.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden, zei Michel. Indien deze gebruikt worden, zal dat via de bestaande regels en procedures moeten, zei de premier.

Wellicht doelt de eerste minister op de mogelijkheid om internationale bescherming of om een regularisatie wegens uitzonderlijke omstandigheden aan te vragen.

Premier Michel sprak in naam van de regering ook zijn steun uit voor het "moeilijke werk" dat politieagenten hebben, zeker nu het veiligheidsvraagstuk in Europa grondig gewijzigd is.
730 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  De politie moet specialisten oproepen wanneer zij een verdachte auto niet kunnen stoppen ipv te schieten (op weerloze vluchtelingen). Vooral Groen misbruikt vluchtelingendrama's voor eigen politiek gewin om NVA te discrediteren, nu nav verkiezingen. Overlevende kindjes moet men afpakken van onbekwame vluchtelingen-ouders die hervallen in roekeloos gedrag. De ouders van het vermoorde kindje moet men opsluiten wegens schuldig verzuim.

 • Bernaerts Diane

  Sommigen beweren dat die ouders BELOOND worden? Beloond met de dood van hun kind???

 • Luk Gonnissen

  Begrijp echt al de commotie niet goed. Pas de wet toe voor iedereen ook vluchtelingen moeten zich aan de wet houden. Uitzonderingen leiden meestal tot irritatie zoals we kunnen lezen en vastellen.

 • franky van steenberghe

  proces zoals die buschauffeur met die fietser he die mensen moesten hier niet zijn dus..... Als het mijn kind zou zijn dan zou ik direct chauffeur aanwijzen behalve als ik zelf achter het stuur zou zitten doordenkertje sterkte aan politie en bedankt dat er toch nog iemand is die ONZE samenleving probeert te beschermen,

 • jan van dijck

  Dit vind ik niet kunnen , overal zijn ze geweigerd en nu gaan wij ze met open armen ontvangen , FOUT