Ouders die zelf kindje verloren aan wiegendood reageren boos

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ouders die zelf een kindje hebben verloren door wiegendood reageren boos op de uitspraken van wetsdokter Werner Jacobs. Die zegt dat wiegendood amper bestaat en een autopsie verplicht moet worden. Ook Kind en Gezin wil een autopsie verplichten. Maar vele ouders vinden de uitspraken pijnlijk en krijgen het gevoel dat zij de schuld krijgen voor de dood van hun kindje.

Volgens wetsdokter Werner Jacobs zijn er ook verschillende gevallen waarbij het overlijden een ongeval is. Soms ligt een kindje bij zijn ouders in bed en rolt een ouder per ongeluk, in zijn slaap, op het kindje, klinkt het. 

Die uitspraken vallen Annelies - een fictieve naam - zwaar. Zij verloor twee maanden geleden haar zoontje. Hij lag bij haar in bed. “Ik heb me heel lang schuldig gevoeld. Nu nog altijd. Dus het feit dat de wetsdokter heel vaak praat over gedode kinderen, doet mij pijn,” getuigt ze.

Annelies liet een autopsie uitvoeren, maar wacht nog altijd op de resultaten. Ook Berry Mateusen getuigt over het verlies van zijn zoontje Gus. Berry heeft toen een autopsie laten uitvoeren, met als resultaat ‘wiegendood’. Toch heeft ook hij het gevoel dat de fout nu bij de ouders wordt gelegd.

Berry raadt wel iedereen die een kindje verliest aan om ook een autopsie te laten doen. “Het geeft een houvast. En iedere houvast kan belangrijk zijn op zo’n moeilijk moment.”

VTM Nieuws
VTM Nieuws32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Line Vermeersch

  Wiegendood is een term om er rap vanaf te zijn! Vroedvrouwen en lactatiekundigen moedigen je constant aan om je baby bij je te nemen om urenlang borstvoeding te geven! Nooit waarschuwen ze je voor de gevaren! 20procent van de moeders, produceren de eerste dagen - weken te weinig melk, baby's overlijden door honger of lopen zware hersenletsels op!

 • willy elsacker

  Schuld bij de ouders leggen!zegt genoeg over dat psychopatis dokterke!

 • Franz Vervloet

  Nergens legt de wetsdokter expliciet de schuld bij de ouders of gelijk wie. Enige wat hij zegt is dat wiegendood op zich eigenlijk niet bestaat, enkel een containerbegrip is voor onverklaard overlijden in de wieg. Door autopsie kan heel vaak de eigenlijke doodsoorzaak, die meestal natuurlijk is, ook effectief worden vastgesteld. Het zou in veel gevallen de getroffen ouders zelfs een troost kunnen bieden wanneer de eigenlijke doodsoorzaak gekend is en ze niet met een schuldvraag moeten blijven.

 • Annemie Mees

  Als je de wetsdokter kent dan weet je dat hij dit niet zomaar zegt. En kindjes bij in bed daar moet je nu toch wel heel dom voor zijn.Het is makkelijk voor artsen om op de dood van kleintjes een woord te plakken dat eigenlijk niets betekent. Wiegendood wil zeggen we weten het niet. Natuurlijk moet iedere dood grondiger onderzocht worden om latere geboortes te beschermen.

 • Pieter Verhulst

  Ik kan de ouders best begrijpen maar ik begrijp ook de dokter. Voor ouders die zo al met vragen zaten zullen zijn uitspraken de wonde echter nog dieper maken.