Oud-toplui VT4 krijgen boete voor fiscale fraude

De Brusselse correctionele rechtbank heeft de vroegere algemeen directeur van televisiezender VT4, Carlo Gepts, veroordeeld tot een boete van 8.000 euro. Oud-financieel directeur Robrecht Matthys kreeg een boete van 6.000 euro. Het duo heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan fiscale fraude.

Ingenieus fraudesysteem

Toen Gepts en Matthys aan het hoofd van de televisiezender stonden, hadden ze volgens de rechtbank een ingenieus fraudesysteem opgezet waarbij topwerknemers persoonlijke uitgaven in het zwart aan de zender factureerden. Zij kregen het geld uitbetaald als bonussen, die konden oplopen tot 70.000 euro. De uitgaven werden in de boekhouding ingebracht als aftrekbare facturen.

Bij een onderzoek door de sociale inspectie kwam de fraude aan het licht. Zo bleek dat een kaderlid bijvoorbeeld zijn privé-villa had opgericht op kosten van VT4.

Milde straf

Gepts en Matthys zijn nu schuldig bevonden. Omdat ze zich zelf niet verrijkt hadden, legde de rechtbank hen wel een milde straf op van van 8.000 en 6.000 euro boete. De drie andere beklaagden werden vrijgesproken. VT4 en moederbedrijf SBS hadden zich burgerlijke partij gesteld maar hun eis is onontvankelijk verklaard.

"De huidige directie van SBS Belgium neemt volledig afstand van het beleid dat voor de komst van Patrick Tillieux gevoerd werd door de toenmalige directie onder de leiding van Carlo Gepts", zo verklaart SBS Belgium in een reactie op de veroordeling. SBS betreurt dat "de goede naam van het bedrijf, de zenders en medewerkers besmeurd wordt" en onderzoekt welke mogelijke andere juridische stappen ondernomen kunnen worden. (belga/mvdb)

Onder meer Carlo Gepts maakte zich schuldig aan fiscale fraude.
UNKNOWN Onder meer Carlo Gepts maakte zich schuldig aan fiscale fraude.