Oud-rijkswachter René Michaux (55) overleden

René Michaux tijdens zijn verhoor voor de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux.
UNKNOWN René Michaux tijdens zijn verhoor voor de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux.

Voormalig rijkswachter René Michaux, die bekend werd voor zijn aandeel in het onderzoek naar verkrachter en seriemoordenaar Marc Dutroux, is in de nacht van maandag op dinsdag gestorven aan een darmontsteking. Michaux werd 55 jaar.

Huiszoeking
De voormalige rijkswachter bij de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Charleroi deed een huiszoeking bij Marc Dutroux, maar slaagde er niet in om de kooi te vinden waarin Dutroux hoogstwaarschijnlijk op dat moment zijn slachtoffers Julie en Mélissa had opgesloten. Nochtans hadden verschillende aanwezigen stemmen gehoord. Volgens Michaux was de kooi onvindbaar.

Getekend
Michaux, die als zondebok naar voren werd geschoven, was daardoor erg getekend. Hij moest het ook ontgelden bij de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux. Later werd hij twee keer getroffen door kanker. Michaux werd in september 2008 al een eerste keer opgenomen in het ziekenhuis.

Overgeplaatst
Na de zaak-Dutroux werd René Michaux overgeplaatst naar de federale gerechtelijke politie (FGP) in Brussel, waar hij commissaris werd. Voor hij ging werken op de zedensectie van de BOB van Charleroi, werkte hij als rijkswachter in Marchienne-au-Pont (deelgemeente van Charleroi) tot midden jaren '80. (belga/lpb)