Oud-rijkswachter: "Ik moest de bewaking van Delhaize Aalst een half uur vroeger afblazen op dag van raid"

De Bende van Nijvel richtte op tien oktober 1985 een bloedbad aan in de Delhaize van Aalst.
Photo News De Bende van Nijvel richtte op tien oktober 1985 een bloedbad aan in de Delhaize van Aalst.
De raid van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst was een inside job van de rijkswacht. Dat zou blijken uit een nieuwe verklaring van een oud-rijkswachter. 

De man vertelt hoe hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan het warenhuis een halfuur voor sluitingstijd af te blazen. Tot zijn eigen grote verbazing, omdat dit erg ongebruikelijk was. "Maar de orders kwamen van hogerhand."

Enkele minuten nadat de R4 van de rijkswacht vertrokken was, arriveerde de Golf GTI van de Bende. Volgens onze bronnen heeft de oud-rijkswachter dat twee weken geleden verklaard aan de federale politie.

"Zeer belangrijke nieuwe wending"
Advocaat Jef Vermassen vertelde gisteren op VTM over "een zeer belangrijke nieuwe wending die van doorslaggevende aard kan zijn". De strafpleiter wil de inhoud van de verklaring niet bevestigen. Luiks procureur-generaal Christian De Valkeneer zegt dat hij nog niet op de hoogte is van de getuigenis, maar dat hij "zeer nieuwsgierig" is. (DDM/KAV)

Waarom is deze nieuwe informatie volgens Jef Vermassen van cruciale aard? Wat zegt de procureur-generaal over de verklaring van Vermassen? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
133 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • albert laurent

  Een goeie raad voor de speurders,Awel ja als zij daar mogen gaan zoeken ga eens bij de oude PSC die indertijd in de regering zat en de CVP die gaan u meer vertellen waarom de bende dit hebben gedaan want de reus is maar een uitvoerder de opdrachtgevers zijn van een ander kaliber.

 • Gilles Bkk

  en dat komt nu pas aan het licht, 30 jaar later, doofpot iemand?

 • Jean Paul Peelos

  Als ik mij niet vergis moesten de rijkswachters worden afgelost door de lokale politie. Tijdens die aflossing ontstond er een opening van niet-bewaking tijdens dewelke de bende toesloeg. Al destijds werd dit opgemerkt en was er een welles nietes spelletje tussen rijkswacht en politie. Zoiets van "jullie waren te laat ter plaatse" en " jullie waren te vroeg weg". Of dat al dan niet werd onderzocht is mij niet bekend.

 • Fred Fourgon

  De overval in Aalst was vlak na het Heizeldrama. Remember ?

 • Jan Herremans

  Uit vroegere artikels: De dag van de overval in Aalst was er een feest bij de rijkswacht. Om die reden mocht de politie de bonen gaan slikken. De reus was in ziekteverlof en niet op dat feestje maar kwam later nog langs. Het is dan ook niet zo onwaarschijnlijk dat de commandant de toelating gaf om een half uur vroeger te vertrekken om ook een deel van het feest bij te wonen. Er zal wel iets serieuzer zijn als Jef zijn mond open doet.