Oud-premier Leterme: "De kiezer heeft niet altijd gelijk, maar wel het laatste woord”

Gewezen eerste minister Yves Leterme (CD&V).
Photo News Gewezen eerste minister Yves Leterme (CD&V).
Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) vindt dat de stem van het volk moet worden gerespecteerd en dat er met het Vlaams Belang moet worden gesproken. “De kiezer heeft niet altijd gelijk, maar heeft wel het laatste woord”, aldus Leterme in De Ochtend op Radio 1. Een akkoord met Vlaams Belang sluit hij dan weer zo goed als uit. Leterme haalde ook uit naar de “zeer ongelukkige uitspraak” van Di Rupo. 

De gewezen eerste minister is kritisch voor de Zweedse coalitie die volgens hem te veel kibbelde terwijl ze “relatief vlot” moeilijke besparings- en klimaatregelen had kunnen nemen. 

Leterme vindt dat er moet worden gesproken met het Vlaams Belang, maar “onze programmapunten liggen bijzonder ver uit elkaar, niet alleen op vlak van migratie”, voegt hij eraan toe. Dat CD&V en Vlaams Belang samen in een coalitie zouden zitten, lijkt hem dan ook heel onwaarschijnlijk.

“Slechtste wat je kan doen”

Leterme reageert ook op de uitlatingen van PS-voorzitter Elio Di Rupo die een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant naar voor schuift als mogelijke oplossing op federaal niveau. “Dit is een zeer ongelukkige uitspraak. Vlaanderen heeft een andere keuze gemaakt. Vanuit Wallonië nu gaan bepalen wat Vlaanderen moet doen, is het slechtste wat je kan doen", zo zei gewezen CD&V-premier. "Als je België verder wil laten functioneren, moet je respect tonen voor de uitslag in Vlaanderen", zo zei Leterme in De Ochtend. Een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant zou volgens hem "totaal verkeerd" zijn.

Creativiteit nodig

Volgens Leterme is er sprake van een "zeer confederale uitslag". "Het Franstalig landsgedeelte heeft volledig anders gestemd dan het Vlaamse landsgedeelte”. Volgens hem liggen de kaarten op federaal vlak bijzonder moeilijk. Maar onoplosbaar is het niet. "Er is in België eerder al creativiteit aan de dag gelegd, in de jaren 70 en 80. Ik vermoed dat men opnieuw creatief zal moeten zijn". 

Leterme is ook verbaasd over "de snelheid waarmee het politiek vertrouwen afbrokkelt". "De inwisselbaarheid van de mening van mensen is enorm toegenomen. En het is bijzonder jammer dat ook mijn partij daar mee het slachtoffer van is."
170 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  De kiezers hadden op hem gestemd..hadden ze gelijk ? dus volgens hem niet.

 • Gino Denil

  En de geschiedenis leert ons dat de kiezer ook domweg kan kiezen voor de dictatuur.

 • Obi Williams

  Eindelijk zegt hij iets wat ik ook vind

 • jo denijs

  Dieselwagen fors minder waard, elektriciteit duurder, indexsprong, hogere prijzen woningen door allerhande gekke verplichtingen, duurdere levensduurte, langer werken (67), lage pensioenen, dure rusthuizen, digitale meter zonnepanelen, ....je zou voor minder anders gaan stemmen, wie begrijpt wat niet ?

 • Maxime Beels

  Leterme, die vent die het Frans ipv het Belgisch volkslied zong? De kiezer heeft altijd al met de beste intenties gestemd en keer op keer worden we bedrogen, veel mensen zien geen enkele andere optie meer. Het verleden heeft het falen en misbruik van veel andere partijen aangetoond, een mens zou voor minder VB stemmen.