Oud-premier Leo Tindemans (92) overleden

Oud-premier Leo Tindemans (92) is overleden. Dat heeft zijn familie en ook zijn partij CD&V bevestigd. 'De man van een miljoen stemmen' was twee maal premier in de jaren zeventig.

De ex-politicus liep drie jaar geleden een dubbele longontsteking op. Zijn toestand ging sindsdien fel achteruit. Vorig jaar werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vrouw zei toen dat hij niemand meer wilde zien, "zelfs zijn vrienden niet".  Tindemans overleed thuis in Edegem.

Tindemans (1922-2014) was eerste minister van twee regeringen in België. Op 11 oktober 1978 kondigde hij, naar aanleiding van het in Vlaanderen gecontesteerde Egmontpact over een nieuwe staatshervorming, het ontslag van zijn regering (CVP, SP, VU, PS, PSC, FDF) aan met de historische woorden: "Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga van deze tribune weg, ik ga naar de koning en ik bied het ontslag van de regering aan." Zijn tegenstanders noemden hem daarna vaak "de doodgraver van Egmont".

Tindemans' hardnekkigheid en zijn bevlogen stijl maakten hem bij de bevolking immens populair. Bij de Europese verkiezingen van 1979 behaalde Tindemans een jaar na zijn ontslag dan ook het grootste aantal voorkeursstemmmen in de Belgische geschiedenis, net geen miljoen. Dat leverde hem dan weer de bijnaam 'de man van een miljoen stemmen' op.

In de jaren 80 was hij in vier opeenvolgende regeringen, met partijgenoot Wilfried Martens als premier, minister van Buitenlandse Zaken. In 1989 verliet Tindemans de Belgische politiek en koos hij voor het Europese parlement. In 1999 beëindigde hij zijn actieve politieke loopbaan.

Premier Tindemans met de voorzitters van de partijen die het Egmontpact goedkeurden, vlnr. Léon Hurez - Jos Chabert - Léon Defosset - Lucien Outers - Leo Tindemans - Georges Gramme - Hugo Schiltz - Willy Claes - Wilfried Martens - Charles-Ferdinand Nothomb.
PHOTO_NEWS Premier Tindemans met de voorzitters van de partijen die het Egmontpact goedkeurden, vlnr. Léon Hurez - Jos Chabert - Léon Defosset - Lucien Outers - Leo Tindemans - Georges Gramme - Hugo Schiltz - Willy Claes - Wilfried Martens - Charles-Ferdinand Nothomb.
Leo Tindemans bij de voorstelling van de Metamemoires van Mark Eyskens in 2010.
PHOTO_NEWS Leo Tindemans bij de voorstelling van de Metamemoires van Mark Eyskens in 2010.