Oud-premier Eyskens: “CD&V kan in regering stappen zonder N-VA”

Oud-premier Mark Eyskens gelooft dat CD&V deel kan uitmaken van een regering zonder N-VA. "Alles hangt af van het programma", verklaarde Eyskens (86) vandaag voor aanvang van het partijbureau van CD&V. De stelling van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de tijd voor confederalisme is aangebroken, doet hij af als larie.

Daags na de verkiezingen likt CD&V zijn wonden. Het ziet er niet naar uit dat de positie van Wouter Beke als voorzitter meteen in het gedrang komt. Later dit jaar stonden immers sowieso nieuwe voorzittersverkiezingen geprogrammeerd. Bovendien verklaarde Beke zelf al dat men binnen de partij al heeft gevraagd dat hij op zijn stoel zou blijven zitten.

En op de steun van éminence grise Eyskens kan Beke alvast rekenen. De manier waarop Hilde Crevits als kopvrouw naar voren werd geschoven, vindt Eyskens een handige, inhoudelijk verantwoorde en tactische zet. Maar de uitslag van de verkiezingen stemt Eyskens treurig. Hij ziet een Europese tendens in de verrechtsing. "De keuze is niet tussen right en left, maar tussen right and wrong", luidde het. "Er is nood aan meer pedagogie en minder demagogie".

Er zal artificiële intelligentie voor nodig zijn

Mark Eyskens over de federale regeringsvorming

Volgens Eyskens kan CD&V ondanks de zware nederlaag toch deelnemen aan het bestuur. "Omdat de boodschap toekomstgericht is en blijft". Maar om een federale regering te kunnen vormen, "zal er artificiële intelligentie nodig zijn", verwacht de voormalige premier.

“Einde van gematigd nationalisme”

En volgens Eyskens kan CD&V in een regering stappen zonder N-VA. "Grote politieke strubbelingen kunnen nare economische gevolgen hebben", verwijst hij naar het risico op een lange regeringsvorming. "Mocht N-VA in de oppositie komen, dan wordt de partij in de armen van Vlaams Belang gedreven en dan is dat het einde van het gematigd nationalisme". Hij gelooft ook dat De Wever zelf geen voorstander is van samenwerking met Vlaams Belang. "Hij is verstandig genoeg om te beseffen dat dat het einde van zijn eigen overtuiging zou betekenen. Maar misschien zitten er mensen in zijn partij die erop rekenen dat beiden samen goed zijn voor 45 procent".

Het confederalisme kan niet werken in België

Mark Eyskens

Eyskens vindt het ook larie dat de verkiezingsuitslag het signaal is om over te gaan tot het confederalisme, zoals De Wever stelt. "In Duitsland heb je verschillende Länder waar links of rechts wordt gestemd. Dat is geen reden om het confederalisme in Duitsland in te voeren", redeneert Eyskens. “Het confederalisme kan niet werken in België. Dan heb je drie kleine deelstaten die functioneren als de Benelux". 

LEES OOK:  Deze coalities zijn mogelijk, vooral federale puzzel wordt aartsmoeilijk 
272 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Kris Peeters is de grote overwinnaar, hij heeft zijn riant inkomen voor de komende jaren verzegeld.

 • Gino Denil

  Als we het nu eens tot aan de volgende verkiezingen probeerden zonder regering. Dat liep toch gesmeerd tijdens die 547 dagen zonder. Vijf jaar zekerheid dat er geen nieuwe regeltjes, betuttelingen, belastingaanslagen, pestmaatregelen en ondoordachte beslissingen op ons af komen. Dat moet de burger opnieuw moed en een nieuw elan geven.

 • Christian Alex

  Het actuele programma van de CD&V kennen we intussen, dank zij Kris Peeters. Het is hetzelfde als dat van het ACV. Meteen duidelijk waarom CD&V er onderuit gaat.

 • Peter Nols

  NVA en VB hebben op Belgisch niveau samen 14 procent van de stemmen en de socialisten 16,7. Blazen die nationalisten dan niet wat hoog van de toren? NVA noch VB zijn nodig.

 • Gino Denil

  Confederalisme houdt in dat je gelijkwaardige partners bent in wat je samen doet en beslist. Hoe zou dat dus iets veranderen over dat geweeklaag van Vlaams nationalisten dat Vlamingen ondervertegenwoordigd zijn. Het bevestigd enkel die ondervertegenwoordiging en legt die zelfs vast. Maar het zou wel toelaten om de sociale zekerheid te splitsen zodat die verder afgebouwd kan worden door de werkgevers.