Oud-politieman getuigt: "Bewaking Delhaize enkele dagen voor overval Bende van Nijvel afgeblazen"

Bij de laatste overval van de Bende van Nijvel vielen acht doden.
Photo News Bij de laatste overval van de Bende van Nijvel vielen acht doden.
Een voormalig lid van de gerechtelijke politie heeft vanmorgen een getuigenis afgelegd bij de politie over de Bende van Nijvel. Dat zegt VTM Nieuws. Volgens de ex-politieman werd de bewaking van de Delhaize in Aalst een paar dagen voor de laatste overval op 9 november 1985 afgeblazen. 

De man bevestigt daarmee het verhaal van een ex-rijkswachter, die eerder verklaarde dat de bewaking door de toenmalige gerechtelijke politie en rijkswacht vroegtijdig werd stopgezet. Hij deed zijn verhaal ook anoniem in het VTM Nieuws vanmiddag. "Ik kan u bevestigen dat we enkele dagen voor de overval het bericht gekregen hebben dat de bewaking van de Delhaize werd stopgezet", klinkt het.

De officier van de gerechtelijke politie zat daardoor thuis op het moment van de bloedige aanval. Het geeft hem 32 jaar later nog steeds een wrang gevoel. "Er gaan verschillende gevoelens door je heen. Maar in elk geval de frustratie dat je daar niet bent, dat die bewaking stopgezet is. Dat je daar waarschijnlijk iets had kunnen doen. Ik was er dan misschien wel niet meer, maar het is zeer spijtig dat er daar niemand was."

"Intern getipt"

De rijkswacht en de gerechtelijke politie bewaakten na de bloedige overvallen van september al enkele weken de Delhaize in Aalst, vooral rond sluitingstijd. Dan sloeg de Bende van Nijvel meestal toe. 

Van wie de opdracht kwam om die vroegtijdig stop te zetten, blijft ook voor de ex-officier onduidelijk. "Nu zeker ben ik overtuigd dat er een verband is tussen de stopzetting van de observatiebewaking en de feiten zelf. Ik denk dat dat geen toeval meer is. Ik vermoed dat de daders intern getipt zijn."
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  @ Geert Jonckheere, Je kan de naza(d/t)en nog altijd posteren op en aan de "port" van de in- , uit- en afvoer van een staat, kwestie om "grenzen" te stellen (aan ambetante onderzoeken, onderzoeksrechters, lastige getuigen en verontrusten van feodale en te liberale families) en een "criminele" loge is daar toch een ideale dekmantel voor, toch ? Geef ze een Latijnse naam en je hebt direct de "knikkers" en pilarenbijters en hun valse kruisjesdragers bij.

 • Fons Billen

  de eerste 50 jaar komt de waarheid hier nooit boven water , er zijn te veel belangrijke personen mee gemoeid !

 • Willy Van Leuven

  1 van de 2 liegt , verleden week was er 1 die zei dat de bewaking en half uur voor de aanslag werd afgeblazen ,deze zegt dagen op voorhand . Ze strompelen over hun eigen voeten om verklaringen af te leggen om in de media te komen .1 Journalist wist het allemaal wel René Hacqain van Le Soir , heeft er trouwens toen een boek over geschreven , die de eerste dag uit de handel werd genomen ,daar durft niemand naar verwijzen ,dit is misschien een tip voor de redactie van HLN

 • Fons Casteels

  Inderdaad Walter, de getuigen spreken zichzelf tegen, en toch worden ze beiden geprezen en geloofd. Nee: wie de "bewijzen" van de laatste weken objectief bekijkt, moet jammer genoeg vaststellen dat het enkel geruchten zijn. En het blijft maar duren: "De Staercke verkende het warenhuis drie uur voor de overval". Bewijs? Een anonieme bron... Of erger: het staat in het boek van Vermassen...

 • bert paulussen

  Hier stinkt iets enorm...