Oud-Kamervoorzitter Flahaut (PS): "We moeten Arabisch promoten in scholen"

André Flahaut, minister van Begroting in de Franse gemeenschap, hier in gesprek met collega Rudy Demotte.
Photo News André Flahaut, minister van Begroting in de Franse gemeenschap, hier in gesprek met collega Rudy Demotte.
Oud-Kamervoorzitter André Flahaut (PS) wil dat het Arabisch in Franstalige scholen in ons land gepromoot wordt. Dat zei hij tijdens een vergadering met verschillende politici en benadrukte hij nog eens op Twitter.

André Flahaut, voormalig minister van Defensie, gewezen Kamervoorzitter en nog altijd minister in de Franse Gemeenschap, deed de uitspraak vorige week vrijdag voor het eerst. Toen bracht Abdelkrim Benatiq een bezoek aan ons land. Hij is als Marokkaans minister bevoegd voor migratie en focust zich vooral op Marokkanen die in het buitenland verblijven. Op het menu volgens de Marokkaanse krant Le Matin: de zorgen die de Marokkaanse gemeenschap heeft en de samenwerking tussen ons land en Marokko. Ook minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) schoven mee aan tafel. 

Flahaut liet zich tijdens het gesprek ontvallen dat het zijn wens is de Arabische taal meer te promoten in de Franstalige scholen in ons land. Daar voegde hij gisteren op Twitter nog aan toe dat dat "een kwestie van respect is en een extra stap om met elkaar samen te leven". 

Spelling gaat achteruit

Die uitspraak schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. Zo uitte eerste schepen van Brussel, Alain Courtois (MR), kritiek: "Kinderen kunnen steeds slechter spellen, ze  zijn de eerste taal van het land waar ze verblijven steeds minder machtig. Ik heb twijfels over de prioriteiten die André Flahaut hier stelt! Moeten we hem eraan herinneren dat Brussel zelfs te weinig inwoners telt die ook maar één taal die in de Europese Unie gesproken wordt, machtig zijn?" Een andere MR'er vindt het "een populistische verklaring, die gewoon hint op meer stemmen tijdens de komende verkiezingen".

Niet de eerste

Ook vorig jaar al ontstond er een geanimeerd gesprek over het nut van Arabisch in het onderwijs nadat Mohamed Ikoubaân - directeur van het Moussem Nomadisch Kunstencentrum - in een opiniestuk in De Standaard zei dat Arabisch onderwijzen een grote maatschappelijke relevantie zou hebben. “Het is vanzelfsprekend dat in een land een gemeenschappelijke taal of talen nodig zijn om met elkaar te kunnen communiceren en samenleven”, klonk het. “Niets belet ons om ook de talen van de nieuwkomers te waarderen en een plaats te geven.” Het Franstalige Koninklijk Atheneum in Sint-Lambrechts-Woluwe was in september 2015 de eerste school in ons land die Arabisch onderwees in het middelbaar onderwijs.

Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!) brak vorig jaar een lans door aan te halen dat ze werken aan een plan waarbij leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, die ook mogen gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas.

In de rand van het gesprek afgelopen vrijdag benadrukte minister Gatz ook nog eens hoe belangrijk cultuur is in de samenwerkingsrelaties met Marokko. "Cultuur is de beste manier om toenadering te vinden tussen de twee landen en de integratie van jongeren te bewerkstelligen."
285 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Vandamme

  Piet, er zijn DRIE officiële talen in België; Nederlands, Frans en Duits. Dat zou moeten volstaan.

 • Thomas Van Looken

  In Vlaanderen, 4 talen in het onderwijs: Ned, Fra, Eng, Duits. Met mogelijkheid om Spaans bij te pakken in sommige scholen. Wallonië: 2 talen: Fra en dan de keuze Ned/Eng. Leer eerst de 3 officiële landstalen alvorens Arabisch te promoten

 • marc vanderlinden

  als je in een land bent en als ex-minister zelfs de twee andere landstalen niet beheerst dan heb je zeker niet het recht om daar eender wat uit je mouw te schudden, maar ja de verkiezingen zijn in aantocht he....

 • Lut Van Caekenberghe

  De laatste stuiptrekkingen ..... !!!

 • vanaeken jokke

  Flahaut de Kamervoorzitter met zes mandaten waarvan 3 betaalde en daar werd nooit een woord over gerept.De PS kent alleen zijn wetten Bracke moest bijna ontslag nemen omdat hij het mandaat bij telenet had waar hij nooit een cent van zag.