Oud-burgemeester van Wielsbeke en 11 ambtenaren veroordeeld in omkoopaffaire

Noël Demeulenare is veroordeeld tot 7 maand met uitstel en 2.750 euro boete.
BELGA Noël Demeulenare is veroordeeld tot 7 maand met uitstel en 2.750 euro boete.
Elf ambtenaren, politici en zakenlui zijn in beroep veroordeeld voor hun rol in een groot omkoopschandaal bij stedenbouw West-Vlaanderen. Ook oud-burgemeester van Wielsbeke Noël Demeulenaere kreeg een voorwaardelijke celstraf en een boete. In eerste aanleg werd iedereen, ondanks jaren van vermeende snoepreisjes en etentjes, vrijgesproken dankzij een procedurefout.

De affaire kwam aan het licht toen een jonge ambtenaar in september 2003 klacht neerlegde. De man verklaarde dat hij door een collega was benaderd met een enveloppe vol geld en de vraag om een bouwdossier zo snel mogelijk rond te krijgen. Het onderzoek dat volgde, legde een omvangrijke omkoopcarrousel bloot bij stedenbouw West-Vlaanderen. Jaren aan een stuk werd zonder verpinken in het rond gestrooid met chique etentjes, liters dure wijn en champagne, snoepreisjes en cash geld. In ruil voor die gunsten zouden de ambtenaren geholpen hebben om bouwvergunningen rond te krijgen.

Telefoontap
Behalve zes gepensioneerde topambtenaren van stedenbouw West-Vlaanderen stonden ook zakenlui en politici terecht. Onder hen ook Noël Demeulenare, oud-burgemeester van Wielsbeke, en Marc Verhaeghe, voormalig gemeentesecretaris van Knokke-Heist. Omdat een telefoontap in het onderzoek onwettig bleek te zijn, sprak de rechter in eerste aanleg alle beklaagden vrij. Het Openbaar Ministerie vocht die vrijspraak aan in het Gentse hof van beroep. De bewuste telefoontap zou volgens het parket enkel betrekking hebben gehad op een klein deel van de feiten. Het hof van beroep blijkt het nu eens te zijn met die stelling en verklaarde een groot deel van de feiten deze keer wél bewezen. Alle celstraffen liggen tussen 1 en 18 maanden met uitstel. De effectieve boetes lopen uiteen van 550 tot 11.000 euro.

Oud-burgemeester Noël Demeulenare is veroordeeld tot 7 maand met uitstel en 2.750 euro boete. Marc Verhaeghe, voormalig gemeentesecretaris van Knokke-Heist, krijgt 12 maand met uitstel en 5.500 euro boete. Drie anderen gaan vrijuit omdat de feiten verjaard zijn.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels