Oud-Bende-speurder Freddy Troch: "Ze waren bang dat we andere potjes zouden opentrekken"

Gepensioneerd magistraat Freddy Troch, tot 1990 belast met het onderzoek naar de Bende-overval op de Delhaize van Aalst waarbij acht mensen om het leven kwamen.
VRT Gepensioneerd magistraat Freddy Troch, tot 1990 belast met het onderzoek naar de Bende-overval op de Delhaize van Aalst waarbij acht mensen om het leven kwamen.
Oud-onderzoeksrechter Freddy Troch die jarenlang belast was met het onderzoek naar de overval van de Bende van Nijvel in Aalst, heeft na meer dan twintig jaar het stilzwijgen doorbroken in het tv-programma Van Gils en Gasten.

De gepensioneerde magistraat was te gast in Van Gils & Gasten op Eén. Bij de hold-up op de Delhaize van Aalst kwamen op zaterdagavond 9 november 1985 acht mensen om het leven. Ook overlevende David Van de Steen die als 9-jarige bij de aanslag zwaargewond geraakte en zijn zus en ouders verloor, sprak in de uitzending.

Lieven Van Gils had Stijn Coninx, David Van De Steen en  acteur Jan Decleir uitgenodigd om over de nieuwe film over de Bende Van Nijvel, Niet Schieten, te praten. De film gaat volgende maand in première, er is onder meer een avant-première in Aalst.

Troch, die met zijn Delta-cel vanuit Dendermonde ook de Bende-moord op de conciërge van de zeilmakerij Wittock-Van Landeghem in 1982 in Temse onderzocht, liet in november 1986 nabij het Hellend Vlak van Ronquières (Waals-Brabant) militaire duikers zoeken naar wapens van de Bende. Na vier uur leidde dit al tot resultaten. De wapenvondst legde een link tussen de Bende-overvallenreeks 1982-1983 en de latere feiten van najaar 1985. Een jaar eerder was al kort gezocht, toen zonder resultaat en zonder medeweten van Troch. “Een zeer slechte zoektocht”, aldus de gepensioneerde onderzoeksrechter in Van Gils & Gasten.

"Het einde van het onderzoek"

De samenwerking tussen de Cel-Jumet (Charleroi) en de Delta-cel verliep verre van optimaal. Troch en de in 1994 overleden substituut Willy Acke hadden rond 1990 het plan opgevat om de twee onderzoekscellen te bundelen tot een gezamenlijke cel in Brussel. De continuïteit zou zo worden verzekerd. Daar steeds dezelfde namen bleven opduiken, wou de Delta-cel rond 1990 het onderzoek opentrekken. 

Troch wou vijf nieuwe onderzoeken opstarten, maar zover kwam het nooit. De onderzoeksrechter werd nog hetzelfde jaar het Bende-onderzoek (onwettig) ontnomen. Deze beslissing werd goedgekeurd door toenmalig minister van Justitie Melchior Wathelet senior. “Het einde van het Bende-onderzoek”, verklaarde Troch toen en die mening is hij 28 jaar later nog steeds toegedaan. “In de jaren tachtig was er een enorme normvervaging bij de verschillende geledingen in Brussel, ze waren bang dat we andere potjes zouden opentrekken.”

Vermassen doet een oproep

Advocaat Jef Vermassen deed in de uitzending een oproep naar rijkswachters die tijdens hun carrière op het werkveld misschien niet vrijuit konden praten, maar dat nu als gepensioneerden wel kunnen. “Zij moeten vrijuit kunnen praten, enkel zo kan een aanknopingspunt naar de waarheid worden gevonden", zei hij. Vermassen verwees naar de aanslagen van de Bende, waarbij rijkswachters de opdracht hadden gekregen om op sommige momenten niet te surveilleren of vroeger te vertrekken. Hij wil achterhalen wie de opdracht daartoe gaf.

Vermassen twijfelt of de vernieuwde onderzoekscel tot een doorbraak in het Bende-onderzoek zal leiden. “De cel wordt momenteel niet door (de beloofde) dertig, maar door twintig speurders bemand. Een profiler zit er niet bij”, besluit hij. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.156 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Tuurlijk blijven die doofpoten voor altijd dicht ... We zouden nogal verschieten wat er uit zou kunnen komen en welke grote heren bij. Betrokken waren destijds ...en nu nog mss ?

 • joseph dijck

  En waarom mochten die andere potjes ook niet open,of stonken die ook te fel.Als onderzoeksrechter heb je toch het recht om onderzoeksdaden te stellen en kan je als je op zaken uitkomt die niet comform de wet zijn iemand anders inschakelen om deze te onderzoeken.

 • joseph dijck

  En waarom mochten die andere potjes ook niet open,of stonken die ook te fel.Als onderzoeksrechter heb je toch het recht om onderzoeksdaden te stellen en kan je als je op zaken uitkomt die niet comform de wet zijn iemand anders inschakelen om deze te onderzoeken.

 • Marc Van der Vloedt

  Bangelijk...om van te beven en te shaken en er iets aan uw hart van over te houden. en de wijze (h)erkent de hoofdrolspelers van dit (tegen het gepeupel)theater.

 • Lutgard Crombez

  Zo zie je hoe diep die stinkende rioolput is en wij gewone burgers mooi in het gareel lopen....