Exclusief voor abonnees

Originele grondwet uit 1831 in erbarmelijke omstandigheden bewaard: “Grondwet ligt te verstoffen in vestiairekast. Dat zegt alles”

Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en historica Maartje van der Laak. Tijdens research voor een boek stuitten ze samen op de verbazingwekkende bewaarplaats van de Grondwet - al hebben zij het over de "begraafplaats".
Joel Hoylaerts / Photo News Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en historica Maartje van der Laak. Tijdens research voor een boek stuitten ze samen op de verbazingwekkende bewaarplaats van de Grondwet - al hebben zij het over de "begraafplaats".
Een grijze, wat stoffige, kartonnen doos in een vestiairekast: daar ligt de originele versie van onze Belgische Grondwet. "Dat zo'n belangrijk document in zulke erbarmelijke omstandigheden wordt bewaard, zegt veel over hoe wij met onze grondwettelijke vrijheden omspringen", zeggen historica Maartje van der Laak en grondwetspecialist Stefan Sottiaux, die de 'begraafplaats' onlangs herontdekten. "In landen waar de constitutie wordt tentoongesteld achter glas, zouden ze niet zo snel en met zo weinig protest een avondklok kunnen invoeren.”

Twee kapstokken, een waterverzachter en een Grondwet. Dit is niet het begin van een vergezochte mop, integendeel: het is veeleer om te huilen. We bevinden ons in één van de kantoren van de Kamer, het hart van onze parlementaire democratie, en wat we zien, is ontluisterend. De originele, handgeschreven versie van de Grondwet van 7 februari 1831 bevindt zich in een ordinaire vestiairekast. Weliswaar in een ingebouwde brandkoffer, maar toch. 

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  1831 is niet nu en ze is toch al enkele malen aangepast geweest ! Het gaat erom dat het de eerste grondvest van België was. Niet iets om zo maar weg te moffelen.

 • Rony Casteur

  Pas ze eens aan voor deze tijd, zou beter zijn dan er over te zagen, trok al op niets.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Waar maakt men zich druk om ? Het is wel een belangrijk geschiedkundig document ! Of gaan we dan maar alles op de vuilhoop gooien ? De grondwet : het gaat om de grondvesten van onze rechten. Zonder deze was er willekeur, kon je je mond houden, kon men je vervolgen omdat je hun mening niet volgde, was er chaos ! Misschien eens over nadenken ? En..onze grondwet was in 1830 zeer vooruitstrevend.

 • Fons Dewaele

  Geen respekt voor dit boek met de eerste grondwetten. Waarom zou het dit boek beter gaan dan de huidige bevolking. De politiekers hebben toch ook geen respekt voor het Belgische volk. Aanmodderen en goed leven op kosten van het volk, en dit al meer dan een jaar. Moest een werknemer zo werken, stond hij al lang op straat te bedelen voor zijn brood.

 • Philip Van Daele

  200 jaar gelijkheidsbeginsel .., blijkbaar betekent dat woord voor rijk en machtig iets totaal anders dan voor de gewone mens. Een vos papier dat gerust mijn stoof mag verwarmen !