Organisator WK-dorp Kortrijk voor duizenden euro's opgelicht met drankjetons van zeven eurocent

Het WK-dorp tijdens België-Panama.
Henk Deleu Het WK-dorp tijdens België-Panama.
Er is voor 8.000 euro aan valse jetons ingeruild op het WK-dorp op het Schouwburgplein in Kortrijk afgelopen donderdag. Een streep door de rekening van organisator Kurt Goethals, die het bij het gratis evenement vooral moet hebben van de drankverkoop. "Hier ben ik echt niet goed van", zegt hij.

Het overgrote deel van de jetons waar bezoekers op het WK-dorp op het Schouwburgplein hun drank mee kunnen betalen, zijn gepersonaliseerde jetons, met een logo erop. "Maar we hadden er wat te weinig laten maken", legt Kurt Goethals uit. "We hebben die dan maar aangevuld met eenvoudige jetons. Op de eerste wedstrijd moet het enkele mensen met slechte bedoelingen opgevallen zijn dat je ook met 'basic' jetons kon betalen. Op Bol.com kan je dergelijke standaard jetons per 500 stuks aankopen, aan 7 cent per stuk. Er is een miniem verschil tussen onze jetons, die 2 euro kosten, en dat bepaald type jetons dat Bol.com aanbiedt, maar het verschil is zo klein dat de mensen aan de bar er snel over kijken."

Op de tweede wedstrijd van de Duivels kwamen er al enkele van die 'valse' jetons in roulatie. "Maar bij elk evenement heb je altijd een kleine foutmarge, dus we maakten ons nog niet meteen al te veel zorgen", zegt Goethals. "Bij de derde match afgelopen donderdag is de bom echter helemaal ontploft. Er is voor zo'n 8.000 euro aan drank ingewisseld met valse jetons." Dat kan niet aan één of twee mensen liggen met slechte bedoelingen. "Er moeten meerdere mensen een handeltje in jetons opgestart zijn", zegt Goethals. "Ze kopen grote hoeveelheden jetons aan via Bol.com, en verkopen ze dan op het evenement aan pakweg de helft van de prijs. Gemakkelijk verdiend natuurlijk, maar wel op onze kap."

Kurt Goethals.
Henk Deleu Kurt Goethals.

Razend

Dit is een ramp voor de organisatie. "Het volledig evenement is gratis, we moeten het dus echt wel van onze drankverkoop hebben om uit de kosten te raken. Een evenement als dit organiseren, houdt een groot risico in: er zijn immers maar drie wedstrijden waar je vooraf zeker van bent, van zodra het slecht weer is op het verkeerde moment, ben je die wedstrijd al 'kwijt'. Wij hebben heel veel geïnvesteerd om dit te organiseren, zo'n 80.000 euro. En dan ben je in één klap enkele duizenden euro's kwijt."

Een zware dobber was dit, voor Goethals. "Ik ben echt rázend geweest. Maar we moeten vooral oplossingen zoeken, nu. De standaardjetons, die waar ons logo niet op staat en die dus gemakkelijk verward kunnen worden met de valse jetons, zullen éénmalig kunnen ingeruild worden. Dat kan morgen voor de wedstrijd, van 18.00 uur tot 19.30 uur. "

Politie extra waakzaam

"We hebben de politie gevraagd om bij de volgende wedstrijd extra waakzaam te zijn, mochten ze mensen met een grote zak jetons opmerken", klinkt het nog. "We hebben hen daarnaast ook gevraagd via Bol.com te achterhalen welke mensen uit de regio recent dergelijke jetons hebben gekocht. Ik zou er in hun plaats alvast niet gerust op zijn."

Het WK-dorp tijdens België-Panama.
Henk Deleu Het WK-dorp tijdens België-Panama.114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim wuytack

  Dus als het je eigen schuld is ..mag je in het zak gezet worden. Dus als de de garçon of de kassier je teveel geld terug geeft houden jullie het ook. Echte fijne medemensen de meesten hier .

 • Yves De Keyzer

  Op de meeste Kortrijkse evenementen kan je betalen met FIK-jetons. Muntstukken/ijzeren jetons uitgegeven door het stad zelf. Mochten ze dat bij deze organisatie ook zo geregeld hebben, dan was er nu geen probleem.

 • Erwin Vandriessche

  Gepersonaliseerde zuipkaarten zijn beter te vertrouwen dan zulke jetons! Het is natuurlijk altijd achteraf dat men het bedrog vaststelt. Er zijn altijd mensen met slechte bedoelingen die proberen om de boel te verzieken door te bedriegen, stelen, enz... jammer! Maar als je een beetje organisator bent, dan heb je toch een verzekering afgesloten .

 • Gilles Standaert

  Dus, je auto op slot achterlaten die wordt opengebroken en leeggeroofd. Is je eigen schuld, want" je moet maar geen waardevolle spullen in de wagen laten." maar deze domme, ja domme, organisator die, duidelijk uit winstbejag, extra blanco jetons gebruikt om nog meer te kunnen verkopen, spreekt van oplichting.

 • Walter Lippens

  Echt grappig!