Organisatie Winterland blijft niet bij de pakken zitten na zware brand in opslagplaats: "Het gaat gewoon door"

Marco Mariotti
De brandweerkorpsen in Limburg blusten vandaag nog steeds na op de Corda Campus waar gisteren brand uitbrak. Intussen werd duidelijk dat de gigantische loods volledig in de vlammen opging en deels gebruikt werd als opslagplaats van de stad Hasselt. "Een heel aantal spullen van Winterland staan er in opgeborgen", klinkt het. Bij de zware brand is geen asbest vrijgekomen. Dat heeft de stad Hasselt zondagavond bekendgemaakt. Een gespecialiseerde firma deed asbestmetingen en geen enkel staal was positief.

Of het event in december in het gedrang komt, was niet meteen bekend, maar de organisatie heeft ondertussen gereageerd op Facebook: "Brand in onze opslagruimte heeft afgelopen nacht een groot deel van onze decoratie verwoest. Maar het sterke Winterlandteam blijft niet bij de pakken zitten. De tiende editie van Winterland zal zijn deuren openen zoals voorzien! Van 18 november tot 7 januari 2018." Vermoedelijk bleven minstens de houten chalets en heel wat decoratie in de brand.

Marco Mariotti

Ook de Kringloopwinkel gebruikte het gebouw als opslagruimte. Over de exacte oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid.

Hinderlijke rookontwikkeling
Een gespecialiseerde firma deed luchtmetingen en nam kleefstalen in de omgeving van de Corda Campus langs de Kempische Steenweg (N74) waar de uitgebrande fabriekshal ligt. "Op zes plaatsen gebeurden luchtmetingen, op het bedrijventerrein en erbuiten. Er is vier uren aan een stuk gemeten. Geen enkel staal was positief. Er zijn ook 32 kleefstalen in en rond de omgeving van de Corda Campus genomen. Ook die wezen uit dat er geen sporen van asbest aanwezig zijn. De lucht en omgeving zijn zuiver", aldus de stad Hasselt.

Na het uitbreken van de brand stelden de hulpdiensten aan de hand van de windrichting een uitgebreide veiligheidszone in, maar die werd zondag in de loop van de dag telkens verkleind. Omwonenden in Kiewit en Zonhoven kregen omwille van de rookpluim het advies ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen, maar dat werd vervolgens opgeheven.

Scholen en bedrijven in de omgeving kunnen maandagmorgen gewoon weer de deuren openen.

De stad Hasselt vraagt aan mensen die in de buurt van de brand wonen, om voorlopig geen groenten uit de eigen tuin te halen wegens de roetafzetting na de brand. Buurtbewoners hadden immers een zwarte roetafzetting vastgesteld die afkomstig was van de rookontwikkeling.De brand brak gisteren rond 22u15 uit op de Corda Campus in één van de voormalige Philips-gebouwen. Het inferno aan de Kempische Steenweg (N74) ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De rookpluim dreef richting Kiewit (Hasselt) en Zonhoven. Alle brandweerkorpsen uit de omgeving waren opgeroepen.

Rond 0.45 uur afgelopen nacht meldde de stad Hasselt via haar website dat de brand onder controle was. De brandweer bleef wel ter plaatse om na te blussen. Twee opslagplaatsen zijn volledig uitgebrand.

Marco Mariotti
Marco Mariotti
Marco Mariotti
Marco Mariotti