Orde der Artsen niet blij met online consultatie: "Diagnose op afstand is niet mogelijk"

thinkstock
Via het online platform Vividoctor kunnen mensen sinds enkele weken op virtuele consultatie bij een arts. Volgens oprichter Sidar Ok is de online consultatie de toekomst. Maar de Orde der Artsen is "heel duidelijk tegen" het project. Ook over de wettelijkheid bestaat nog onduidelijkheid.

Wie zich registreert op Vividoctor kan via de app contact leggen met een online arts. De Orde van Artsen is "heel duidelijk tegen" het project. "Het is simpel: een diagnose op afstand is niet mogelijk", zegt voorzitter ­Michel Deneyer.   

"Conservatieve reactie"

Ok is het niet eens met die visie. "In veel gevallen verwijzen onze artsen door naar een fysieke consultatie", zegt Ok. "Dit is gewoon een typisch conservatieve reactie van de Orde. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat consultatie op afstand meer risico's inhoudt."

Legaal

Bovendien moet nog uitgemaakt worden of Vividoctor wel legaal is. De consultaties - 19,99 euro voor een huisartsenconsultatie, 24,90 of 39,90 euro voor een psychotherapeutisch gesprek - worden niet terugbetaald. Op het kabinet van bevoegd minister De Block wordt de wettelijkheid van het platform bekeken.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  Onlangs paar keer met partner op controle geweest na operatie! Na traject 150km nog eens 2u wachten om 10 sec in de mond te kijken of het niet "rood" ziet wat wijst op ontsteking. Denk dat er voor veel zaken perfect online kan gewerkt worden waardoor er snel en vakkundig de nodige vaststellingen kunnen gebeuren. In geval van twijfel kan het nadien nog op klassieke manier hé. Dit kan serieuze besparing zijn voor patiënten en staat + vermindering verplaatsingen met wagen

 • Peter Buyck

  Verder, waarom zou informatieve consulatie 'on line' niet mogen? Er zijn zo van die consultaties die uiteindelijk toch worden doorverwezen of die eindigen met 'niets om je zorgen om te maken' (bvb een gesprek over de zorg voor een kankerpatiënt of de bezorgdheid over de medicatie van een hartpatiënt).

 • Erik Varia

  Wat doet een huisarts nog? Zeggen dat je het rustigaan moet doen, medicijnen zoals antibiotica voorschrijven en misschien eens een bloedonderzoek. Enkel het laatste kan (nog?) niet op afstand. De Orde moet eens met de tijd meegaan, veel tendensen zijn intrinsiek beter en zullen daardoor niet tegengehouden kunnen worden

 • Peter Buyck

  Een mengvorm is op zijn plaats. Waarom moeten we terug op fysieke consultatie om labo-resultaten te bespreken? Er is al trouwens de tendens om zoveel mogelijk in te zetten op 'groepspraktijken' en 'op afspraak ziek zijn'.

 • Danny Vandecasteele

  Dat is slechts toekomst muziek. Binnenkort komt er een app; uit waar je diagnose kan weten. Hoeveel apps bestaan er reeds die voor niet mogelijk werden bestempeld. Er worden reeds zéér moeilijke operaties gedaan, op grote afstand, door robots.