Opzijgeschoven corruptiespeurder al 15 jaar doorbetaald: 3.900 euro per maand om niets te doen

Jan Aelberts
Een fraai directiebureau in hartje Brussel, 3.900 euro netto per maand en niets te doen. Al 15 jaar lang. Velen dromen ervan, maar voor ambtenaar-generaal Willy Vermeulen (62) is het een 'droevig record'. De gewezen corruptiespeurder werd eind jaren 90 vakkundig 'kaltgestellt' na onderzoeken tegen toppolitici. Het heeft de overheid al fortuinen gekost, maar alles is goed om deze topjurist onschadelijk te maken.

Niemand zou er nog een zier om geven, mocht Willy Vermeulen nooit meer naar zijn kantoor komen. Toch neemt de topjurist/criminoloog/notaris nog elke morgen op een ambtelijk uur de trein in Antwerpen richting Brussel-Noord. Een uurtje later badget hij zich de toegang tot het statige 'Directoraat-Generaal van de Rechterlijke Organisatie' (afdeling van de FOD Justitie) aan de Waterloolaan in Brussel.

"Tja, hoe vul ik mijn dagen?", zoekt Vermeulen naar de zin van zijn bestaan. "Ik bekijk 's morgens mijn e-mails, maar er zit quasi nooit iets tussen dat werk voor mij genereert. Ik lees dan het Staatsblad en juridische teksten. 's Middags neem ik een zeer uitgebreide lunchpauze. Waarom zou ik me ook haasten? In de namiddag kom ik terug naar mijn kantoor en studeer ik. Of behartig ik een dossier van een collega die een disciplinaire klacht aan zijn been heeft. Als het daarover gaat, dan kan ik er immers over meespreken. 's Avonds neem ik de trein naar huis. Zo gaat het elke dag, behalve tijdens de 30 vakantiedagen die ik jaarlijks krijg."

Hoe is het allemaal zover kunnen komen? Waarom Willy elke verantwoordelijkheid of promotie ontnomen wordt en hoe hij probeert zich toch nuttig te maken lees je in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Klik hier en proef vijf weken gratis
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels