Opvolger Turteltaks: geen 100 maar 10 euro

Photo News
10 euro per jaar voor doorsnee huishoudens, een goeie 35 euro voor grote verbruikers en 0 euro voor arme gezinnen: dat schiet er straks nog over van de omstreden Turteltaks. Krijgt het milieu de rekening?

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) had zijn nek heel ver uitgestoken door na de vernietiging van de Turteltaks te zweren dat er geen nieuwe energieheffing zou komen, en dat er van de factuur van 100 euro nog hooguit een tiende zou overblijven. Vandaag blijkt dat hij zijn slag gedeeltelijk heeft thuisgehaald. Er komt wel degelijk een nieuwe forfaitaire taks, maar die zal slechts 5 euro per afnemer bedragen. Aangevuld met een lichte verhoging van het groenestroomquotum, maakt dat voor een gezin met een gemiddeld verbruik nog geen 10 euro per jaar. En zowat 35 euro per jaar voor wie elektrisch verwarmt. Die laatste categorie gezinnen betaalde tot nu toe 300 euro en initieel zelfs 770 euro. De 250.000 huishoudens die op een sociaal tarief kunnen rekenen, moeten straks zelfs helemaal niets meer betalen.

De vraag is: wie draait dan wél op voor de rekening? De bedrijven? Nee. "Die worden niet geraakt. Sommige zullen zelfs minder betalen", klinkt het. Wordt dan het overschot(je) op de begroting aangesproken? Ook niet. Dat gaat naar investeringen in sociale huisvesting, onderwijs en welzijn. Het ziet er vooral naar uit dat de regering-Bourgeois een deel van de factuur voor het realiseren van de klimaatdoelstellingen van 2030 doorschuift naar haar opvolgers. "De Turteltaks was een smet op het regeringswerk geworden. We moesten ervan af", valt te horen binnen de meerderheid.

Draaien het milieu en de volgende regering op voor de rekening? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
146 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danil Tasevski

  EN toch moeten degene die geen zonnepanelen hebben ook deze bijdrage betalen !!!!!

 • Petrus Steenssens

  Opgepast het is een OPEN VLD -er en die zijn op ons spaargeld uit of hebt ge dat RUTTEN en DE WAEL nog niet horen zeggen.

 • Mario Deconinck

  De begroting is ZONNIG voor gesteld! Nu nog wachten op de wind woensdag aanstaande

 • Leo Van der Vorst

  Onafgezien van het feit dat zonnepanelen nuttig zijn is de uitleg van een goede investering van de spaarcentjes niet heel duidelijk, kapitaal begint op te brengen na 10 jaar, indien je geen defecten hebt en als de wetgeving ondertussen na twee regeringswissels niet is aangepast. Mocht er geen uitspraak geweest zijn van het grondwettelijk hof, hoeveel jaar zouden wij dan die 100 Euro nog hebben betaald? Mijnheer de minister, u kan het goed uitleggen maar er zit meer dan een adder onder het gras!

 • Jean Paul Peelis

  Of 1 x 100 euro of 10 euro levenslang. En de arme gezinnen niks. Ik vind dat iedereen moet bijdragen al is het maar 10 eurocent. Maar het staat toch zo goed om met een superieure grijs te kunnen zeggen "ik betaal geen belastingen". Een verworven recht voor het kiesvee.