Opvallende kiescampagne van Vlaams Belang: "Nieuwkomers? Die maken we zelf"

Anke Vandermeersch, Filip Dewinter en Sam Van Rooy bij de voorstelling van de nieuwe campagne.
Klaas De Scheirder Anke Vandermeersch, Filip Dewinter en Sam Van Rooy bij de voorstelling van de nieuwe campagne.
Vlaams Belang trapt haar kiescampagne af met een opvallend campagnebeeld. Bij de foto van een vrouw met zwangere buik staat het opschrift: "Nieuwkomers? Die maken we zelf." De poster heeft opvallend veel gelijkenissen met die van AfD, het radicaal-rechtse 'Alternative für Deutschland'.

De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang trekt in oktober naar de kiezer met een partijprogramma om meer "jonge autochtone" gezinnen naar de stad te lokken en ze er ook te houden. "Nieuwkomers? Die maken we zelf!", luidt de campagneslogan bij een beeld van een zwangere blanke vrouw. De partij stelt onder meer voor om jonge gezinnen geen kadastraal inkomen meer te laten betalen en hen een woonpremie te geven.

Vlaams Belang haalde de mosterd bij een gelijkaardige campagne van haar extreemrechtse Duitse tegenhanger AfD in aanloop naar de verkiezingen van 2016. Filip Dewinter en co hameren vooral op het grote aandeel mensen met een migratieachtergrond in de groep 'nieuwelingen' die jaarlijks in Antwerpen komen wonen. Zo waren in 2016 21.000 van de 33.000 nieuwe Antwerpenaars allochtoon - niet-Belgen of genaturaliseerden. De partij ziet dat als een groeiend maatschappelijk probleem.

"Vaak gaat het om mensen die geen economische, sociale of culturele meerwaarde bieden en die de stad vooral geld kosten", meent lijsttrekker Dewinter. "Wij bepleiten al langer een immigratiestop, maar dat is niet voldoende meer."

Vlaams Belang ziet daarnaast ook een probleem in het feit dat allochtone gezinnen gemiddeld meer kinderen krijgen dan autochtone. Zo willen ze bijvoorbeeld aparte inburgeringsscholen zodat kinderen zonder taal- of leerachterstand samen kunnen genieten van kwaliteitsvol onderwijs.

Ook het Duitse AfD riep in een eerdere kiescampagne op meer kinderen te krijgen.
RV Ook het Duitse AfD riep in een eerdere kiescampagne op meer kinderen te krijgen.84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Teirlynck

  Veel nieuwkomers beschouwen een hoop kinderen krijgen als een investering. Kindergeld, sociale woning, verhoogde uitkeringen enz. Het begint pas echt goed op te brengen vanaf het derde kind dus kindergeld beperken tot 2 of 3 kinderen zou al veel oplossen.

 • ka Van der Linden

  AfD heeft dezelfde tekst, wat niet wil zeggen dat het VB ongelijk heeft. Ga ervoor VB !

 • Eida Lam

  Heb FDW ooit eens horen spreken voor een rechts conservatieve denktank in de VS en ik moet zeggen dat ik die man sindsdien alleen maar sympathieker vind. En Freddie hieronder is vergeten wat een cordon sanitair is. En Abdelmalik ik kan wel meer dan één voorbeeld noemen maar die mogen van de pc redactie niet worden gepost en verder is de ruimte voor de tekst ook veel te klein om ze allemaal correct op te noemen, maar we kunnen beginnen met halal slachten?

 • jozef claes

  Massaal op het Vlaams belang stemmen,dan kunnen zij "wel" de hand uitsteken naar partijen die een heel klein beetje in hun richting denken.Dan pas zul je van verandering,echte verandering kunnen spreken.Nooit zijn zij afgeweken van hun kiesbeloftes om aan de graaipotten te zitten,nietwasr nva,cdnv en vld...

 • Corps Deluxe

  Haha goed gevonden