Opvallend mild vonnis: werkstraffen voor twee gewapende overvallen

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Leuven heeft vandaag een mild vonnis uitgesproken tegen de daders van twee gewapende overvallen op apotheken in Leuven en Werchter. De twee jongeren kregen een werkstraf opgelegd van 200 uur, terwijl het openbaar ministerie drie jaar cel had gevorderd.

Timothy R. (20) uit Tervuren en Cedric D. (22) uit Zaventem vielen op 29 januari 2014 apotheek De Spaanse Kroon in Leuven binnen. Onder bedreiging van een wapen eisten ze de inhoud van de kassa. Ze gingen aan de haal met 1.000 euro. Op 16 april 2014 overvielen ze een apotheek in het centrum van Werchter. Een jonge bediende werd onder bedreiging van een wapen verplicht de inhoud van de kassa te overhandigen. Daar werd 1.227 euro gestolen. Het geld moest dienen om hun drugsgebruik te financieren.

Haaks op de strenge straffen die de procureur had gevorderd, stond het pleidooi van de raadsmannen die een werkstraf meer aangewezen vonden, desnoods het maximum van 300 uur. De rechter volgde hen maar ging daar zelfs onder en beperkte de strafmaat tot 200 uur. Hij hield rekening met de jonge leeftijd van de daders en stelde dat de overvallen niet kaderden in een groter geheel van vermogensmisdrijven of uitingen van geweld en agressie.

Beide jongemannen kregen ook een geldboete van 1.800 euro en moeten vier burgerlijke partijen vergoeden voor een totaalbedrag van 3.405 euro. Een namaakpistool en bivakmutsen werden verbeurdverklaard.