Opvallend meer Belgen geflitst in Frankrijk: deze geldboetes kunnen snelheidsovertreders verwachten

Op Franse gewestwegen geldt voortaan een maximumsnelheid van 80 km per uur.
AFP Op Franse gewestwegen geldt voortaan een maximumsnelheid van 80 km per uur.
In augustus zijn in Frankrijk net geen 120.000 Belgen geflitst. Dat is een stijging met meer dan een derde in vergelijking met augustus 2017. De boetes bedragen tussen de 45 en 375 euro, afhankelijk van de snelheidsovertreding en de termijn waarbinnen ze betaald worden.

In augustus werden 119.788 landgenoten geflitst in Frankrijk, tegenover 88.272 in het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers die VAB opvroeg bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De mobiliteitsclub vermoedt dat dit te maken heeft met de snelheidsverlaging op vele, maar niet alle, Franse gewestwegen, van 90 naar 80 kilometer per uur.

VAB wijst erop dat in Frankrijk ook mobiele flitspalen en trajectcontroles bestaan. Er rijden bij onze zuiderburen ook anonieme voertuigen mee met het verkeer om zo de snelheid te controleren.

Laagvliegers die binnen de 46 dagen betalen, krijgen een verlaagde boete. 
Tussen de 47 en de 76 dagen is het een forfaitaire boete en na 76 dagen wordt het een verhoogde boete.

Hoe hoog zijn de boetes?

Voor snelheidsovertreders buiten de bebouwde kom die met minder dan 20 km/u te snel geflitst worden, bedragen de boetes respectievelijk, 45 euro, 68 euro of 180 euro, afhankelijk dus van de termijn waarbinnen ze betaald worden. Wie buiten de bebouwde kom met meer dan 20 km/u te snel geflitst wordt, heeft een duurdere boete aan zijn been. Bestuurders kunnen dan een boete van respectievelijk 90 euro, 135 euro of 375 euro in hun bus verwachten, aldus VAB.

Door een probleem met de dataverwerking van de boetes kon de Franse overheidsdienst de volledige cijfers voor juli niet bezorgen. In juni, juli en augustus vorig jaar werden nog 211.029 snelheidsboetes naar België verstuurd.

De nieuwe maximumsnelheid van 80 km per uur is sinds 1 juli 2018 van kracht.
AFP De nieuwe maximumsnelheid van 80 km per uur is sinds 1 juli 2018 van kracht.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • George Baaths

  Dat is het voordeel van Europa overal hetzelfde (betalen)

 • Willem Coopman

  Waarom 70 in NVA-land, 90 in Wallonië, 80 in Nederland en Frankrijk en 100 in Duitsland? De EU bonzen debateren over het zomer en winteruur, enige uniformiteit over de max snelheid op de wegen zou toch een heel stuk nuttiger zijn.

 • NICOLE BOUCKAERT

  het artikel klopt niet. heb gisteren een boete gekregen : 57 KM ipv 50 km (in een afdaling van 15%). boete : 90 EUROS voor betaling binnen 46 dagen. 135 euros to 76 dagen 375 euros na 76 dagen

 • Arie Verwimp

  Als de boetes in het nederlands verstuurd worden zou ik ze betalen maar als de uitleg eenzijdig frans is ...is dit toch niet rechtsgeldig..enfin ik kom al meer dan 20 jaar niet meer in frankrijk wegens bovenvernoemd pestgedrag.

 • Rony Gijsen

  In totaal al een 25.000 km in Frankrijk gereden. Nog nooit daar een boete gehad. Een BMW rijder.