Opstootje tussen Gents gemeenteraadslid (N-VA) en sp.a-schepen in stadhuis: "Hij viel me fysiek aan"

Ömer Faruk Demircioglu werd na de zitting in het stadhuis opgewacht door de politie.
Erik De Troyer Ömer Faruk Demircioglu werd na de zitting in het stadhuis opgewacht door de politie.
Het Gentse gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu (N-VA) zou gisterenavond tot tweemaal toe schepen Resul Tapmaz van sp.a hebben aangevallen en bedreigd. Er raakte niemand gewond, maar de politie kwam wel ter plaatse. Demircioglu werd niet opgepakt; hij moet zich wel nog op het politiekantoor aanbieden. N-VA Gent ontkent dat Demircioglu agressief is geweest.  

Het incident startte in de keuken van het stadhuis. “Ik was een glas water gaan halen en raakte in een discussie met Ömer Faruk verwikkeld over de boerkini's”, legt Tapmaz uit. “Het ontaardde en ik kreeg verwensingen naar het hoofd, mijn familie werd erbij gesleurd en hij uitte bedreigingen. Hij viel me ook fysiek aan.”

In de pacificatiezaal ging de discussie verder en viel Demircioglu de schepen nog eens aan. Een derde Turks gemeenteraadslid, Mehmet Karanfil (Open VLD) kwam de kemphanen uit elkaar halen. Niemand raakte gewond. Desondanks werd de politie erbij gehaald. Demircioglu werd niet opgepakt. Hij moet zich wel op het politiekantoor aanbieden.

Het was al het tweede incident met Demircioglu in twee dagen tijd. Maandag verstoorde hij de gemeenteraad al door zijn gsm weg te gooien en kwaad op te stappen, net toen Elke Sleurs het standpunt over de boerkini's uit de doeken aan het doen was. Naar verluidt staat het N-VA-gemeenteraadslid zwaar onder druk van zijn achterban. Zo werd hij op Turkse websites hard aangepakt over het standpunt van zijn partij.

Intimidatie en pesterijen

N-VA Gent laat Demircioglu niet vallen en vraagt begrip. "Het is duidelijk dat de discussie hoog opliep in de keuken", zegt fractieleidster Elke Sleurs. "We betreuren dit voorval, maar van fysiek geweld was volgens mijn informatie geen sprake."

"N-VA wordt in Turkse media omschreven als extreem- en ultra-rechts. Ömer Faruk is al meermaals kop van Jut geweest en zelfs zijn familie wordt door de mangel gehaald." De oppositiepartij spreekt van intimidatie, pesterijen en zware sociale druk in de marge van de verkiezingen. N-VA is in Gent tegen het dragen van religieuze symbolen als de boerkini in het zwembad of de hoofddoek op school.

"Ömer Faruk heeft een genuanceerde mening over levensbeschouwelijke thema's als de hoofddoek, maar hij is ook een moslim. Voor mensen als Ömer Faruk zal er altijd een plaats zijn binnen onze partij", klinkt het.

"Groteske beschuldiging"
Volgens N-VA voelt het kartel sp.a-Groen de hete adem in de nek van de vier multiculturele partijen die in Gent opkomen. "Vandaar dat discussies over de hoofddoek en de boerkini op de spits gedreven worden."

Een groteske beschuldiging, oordeelt sp.a. "De vragen rond die thema's werden net gesteld door N-VA en Vlaams Belang. Dat is hun democratisch recht. Maar achteraf stellen dat sp.a en Groen het vuur aan de lont steken, is de waarheid meer dan geweld aandoen."

De Gentse sp.a vraagt om sereniteit. "Politici horen elkaar te bekampen met ideeën en argumenten. Respect voor elkaars overtuiging en visie staat daarbij centraal." De politie onderzoekt de precieze omstandigheden van het incident.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yourie Man

  We hebben Vlaanderen en de gemeentes overgegeven aan buitenlanders, als ze niet in de politiek zitten stelen ze wel ergens anders.

 • etienne bies

  Waar is de goede oude tijd dat er ruzies waren tussen Walen en Vlamingen op de gemeenteraad te Voeren. Destijds had men nooit gedacht dat er ooit in de gemeenteraad van Gent ruzie zou zijn tussen Turkse gemeenteraadsleden.

 • Karel Van Beeck

  De kracht van handeling!

 • Jan Verstrepen

  Nva zou dan durven beweren dat Spanje nog zijn Franco tijd niet vergeten is, Nva is blijkbaar zijn collaboratie tijd ook niet vergeten.

 • Koen Van Crombruggen

  Een derde politicus moest ze uit elkaar halen. Wel ene van ovld. Raar he, je zou verwachten dat het binnen dezelve partijen zou blijven. Maar het bleef ook binnen dezelfde partij, wie mijn begrijpt. De rest durfde dus niks doen om gevangen te worden door hun eigen politiek correcte val. Lachwekkend is het hoe ontspoord alles hier geraakt door hun geforceerde gedoe dat nooit zal werken. Hier weer een bewijs. Als ere ene te veel integreert is hij ook de slecht zoals wij de racisten zijn.