Oproer aan schoolpoort Schaarbeek komt bijna zes jaar na ‘De Blokkendoos’

De ingang van kleuterschool De Blokkendoos, de school heeft inmiddels een nieuwe naam.
belga De ingang van kleuterschool De Blokkendoos, de school heeft inmiddels een nieuwe naam.
De commotie aan de gemeenteschool École 1 in Schaarbeek doet erg denken aan een soortgelijke zaak in de kleuterschool De Blokkendoos in de Antwerpse wijk Kiel, nu bijna zes jaar geleden. Vijf ouders beschuldigden een kleuterjuf van kindermisbruik, wat leidde tot haast volkswoede aan de schoolpoort. Juf Magali moest stoppen op de school en werd na 2,5 jaar definitief buiten vervolging gesteld.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aanleiding voor het oproer in juni 2013 was een vijfjarig kind dat volgens zijn moeder de geslachtsdelen van de juf nauwkeurig kon beschrijven. De moeder richtte zich tot de directie, waarop de school het vertrouwensartsencentrum inlichtte en de jeugdbrigade van de Antwerpse politie erbij haalde, de standaardprocedure, maar dat was niet genoeg voor de moeder. Tijdens het weekend verspreidde het verhaal over seksueel misbruik als een lopend vuurtje zich verder onder de ouders en in de wijk. Plots leek het wel aantijgingen te regenen.

Op maandag ontplofte de situatie aan de schoolpoort. Zo’n 150 ouders  ontvingen sms’jes en gaven gehoor aan de oproep om te verzamelen aan de ingang. In grote getale brulden ze en schreeuwden ze naar personeel van de school, naar de aanwezige politie en naar de televisiecamera’s.

Maandag 17 juni 2013: zo’n 150 ouders demonstreren aan de ingang van kleuterschool De Blokkendoos in de Antwerpse wijk Kiel.
laenen Maandag 17 juni 2013: zo’n 150 ouders demonstreren aan de ingang van kleuterschool De Blokkendoos in de Antwerpse wijk Kiel.

De Blokkendoos, de school heeft inmiddels een nieuwe naam, ging een week voor het einde van het schooljaar vervroegd dicht. Juf Magali werd geviseerd en kreeg via de sociale media doodsbedreigingen. Ze moest stoppen op school en kreeg langdurige psychologische begeleiding. Er werd een onderzoek gevoerd, maar dat leverde geen bezwaren tegen haar op.

Ook twee andere kleuterjuffen werden bedreigd, onder meer door een sympathisant van Shariah4Belgium. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) sprak van massahysterie door opgehitste ouders. De ouders bleven volharden, zo’n tachtig moeders organiseerden twee weken later een betoging voor het Antwerpse justitiepaleis.

Toen juf Magali in 2015 buitenvervolging werd gesteld door de raadkamer, legden twee ouderparen zich daar niet bij neer. Ze stapten naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Magali liet het daar niet bij. Ze diende op haar beurt een klacht in tegen de ouders wegens lasterlijke aangifte. In januari 2016 deed Magali voor het eerst haar verhaal in een Koppen-reportage. De juf verklaarde dat haar grote droom, voor de klas staan, door de commotie kapot is gemaakt. “Dat hebben ze van mij afgepakt, maar ik kan het niet terugnemen”, luidde het. Ze twijfelde of ze ooit nog voor de klas zal staan. Een maand later werd de juf 2,5 jaar na de feiten ook in beroep buiten vervolging gesteld.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peggie Van Audenhove

  En dan staan ze stom dat ze geen leerkrachten vinden en dat het onderwijs erop achteruit gaat. Wie zou nu nog in die sector willen werken?

 • Maxime Vanmaercke

  Zoals overal reageert men eerst en denkt men dan pas na. Indien er geen geloof is in het onderzoek check een second opinie en spreek dan. Zijn we echt niet TE tolerant geworden? Mensen en instanties worden gebrandmerkt zonder bewijs.

 • Emi De graeve

  leuk om les te geven - (als je dat nog zo kan noemen) - in het Brusselse. De meeste scholen zijn probleemsscholen met een alles behalve aangename werksfeer. "Zeer verrijkend" is nochtans dat multiculturele aspect waar men ons wil van overtuigen. Hou dat daar maar vol tot je 65 ste... Dan zijn er nog mensen die de vakantie benijden.

 • Pieter Verbruggen

  Als ons Hildeke echt begaan is met haar leerkrachten waar blijven dan die advocaten om de roepers die zich schuldig maken aan laster en eerroof eens goed aan te pakken? Dat zou eens een echte opsteker zijn voor het onderwijzend personeel en zo hun job opwaarderen. Veel beter dan dure campagnes en woorden.

 • Luc Peeters

  Als dat gespuis aan het woord komt hebben ze allemaal gelijk en er wordt niets tegen gedaan.De juf daar en tegen kan het wel vergeten die is gebrand merkt voor het leven maar dat is normaal.Geen job meer .