OPROEP. Is uw leven veranderd na een ‘second opinion’ van dokters?

Thinkstock
In het UZ Gent wordt voortaan een meerkost aangerekend voor een tweede opinie, als patiënten van een ander ziekenhuis komen. Zulk een ‘second opinion’ wordt vaak gevraagd - bij dokters en ziekenhuizen - door patiënten met ernstige ziekten, vruchtbaarheidsbehandelingen of bij vage klachten die moeilijk in te schatten zijn.

Voor een reportage is uw krant op zoek naar Vlamingen die een tweede opinie zochten, en daarbij erg hebben opgekeken. Verschilde de tweede arts bijvoorbeeld helemaal van mening met de eerste arts, qua diagnose? Of wuifde een eerste arts uw klachten weg, en werd u na een ‘second opinion’ in een ander ziekenhuis wél geholpen? 

Concrete voorbeelden: meende één arts dat de keelamandelen van uw kind dringend verwijderd moesten worden, en raadde een tweede dat net af? Werd u weggewuifd met pijn, ‘zat het in uw hoofd’, terwijl er nadien wel degelijk een oorzaak is gevonden? Durfde één arts de rugoperatie niet uitvoeren, en een andere wel? Zocht u een tweede opinie of nieuwe behandeling voor een vruchtbaarheidsprobleem, waarbij u uiteindelijk toch zwanger raakte?

We horen graag uw beknopte verhalen. Vermeld alstublieft uw leeftijd en een telefoonnummer waarop we u kunnen contacteren. Mail naar nadine.vanderlinden@persgroep.be.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eddy ramboer

  ik denk dat iedereen meerdere van die verhalen kent.waarom dit zo vaak voorkomt weet ik niet.jammer.

 • Thierry Vansweevelt

  Ja ik heb dit meegemaakt. Maar aangezien jullie om mijn persoonlijke gegevens vragen en dit dus niet anoniem kan ga ik jullie mijn verhaal niet vertellen...

 • Luc de Wolf

  Zal wel zijn. heb het zelf meegemaakt, maar bij mijn zoon was het nog erger. Zijn huisarts beweerde dat hij zo gezond was als maar kon. na een 2e arts te raadplegen bleek hij leukemie te hebben.

 • Wannes Vandevelde

  Absoluut! Mijn vader had zogezegd darmverstopping, zou wel over gaan. Bleek darmkanker en bij operatie werden al scheuren in darm vastgesteld. Heeft nog paar jaartjes bijgekregen. Wat als alles wat vroeger was opgemerkt? Dan was hij misschien hier nog geweest. Ik begrijp dat sommigen overdrijven, maar iemand die anders nooit klaagt moet je niet negeren. Alles begint met goed luisteren, maar daar lijkt nog weinig tijd voor te zijn.

 • Jef Lois

  Bij de ene prof had ik na lang zoeken hyperventilatie volgens de tweede sloeg mijn hart veel te traag gevolg pace maker.Nadien probleem opgelost "hyperventilatie" mijn kl.ten en dat noemde zich prof.