Oppositiepartij PS vraagt om topman bpost tot de orde te roepen: "We hebben net een debat achter de rug voor het behoud van een kwalitatieve dienstverlening"

Topman Koen Van Gerven bereidt een volledige privatisering van het bedrijf voor vreest de PS.
Reuters Topman Koen Van Gerven bereidt een volledige privatisering van het bedrijf voor vreest de PS.
Bereidt de top van bpost een volledige privatisering van het bedrijf voor? Dat vreest de PS op basis van de uitspraken die ceo Koen Van Gerven afgelopen weekend deed. Kamerlid Laurent Devin herinnert eraan dat het parlement nog niet zo lang geleden een nieuwe Postwet goedkeurde en dat bpost de regels moet naleven.

"Ik roep bevoegd minister Alexander De Croo op om Van Gerven tot de orde te roepen", aldus Devin. "We hebben net een belangrijk debat over bpost achter de rug waarin we hebben gevochten voor het behoud van een kwalitatieve dienstverlening voor iedereen. En vandaag, aan het einde van de zomer, zouden we dat laten vallen? We verwachten iets anders van de baas van bpost, waarvan de overheid de hoofdaandeelhouder is", benadrukt Devin.

"Wanneer Van Gerven spreekt, richt hij zich tot de aandeelhouders op de beurs om de daling van de koers te neutraliseren, terwijl hij zich in de eerste plaats tot het publiek zou moeten richten", laakt het oppositielid. "Het is niet de fout van de postbodes dat de beurskoers slecht gaat. Je voelt dat er een plan achter zit. Men wil de bruid aantrekkelijker maken voor een regering die het idee om een overheidsbedrijf te privatiseren nooit heeft laten varen."

Geen dagelijkse postbedeling

In een interview in De Standaard opperde Van Gerven dit weekend niet langer een dagelijkse postbedeling te voorzien. De gewone brief verliest aan populariteit als gevolg van alle elektronische mogelijkheden. Er is sprake van verschillende postzegels in te voeren naar gelang van de prioriteit.

In de oorspronkelijke versie van de Postwet stond dat van de dagelijkse bedeling kon worden afgezien omwille van "uitzonderlijke geografische omstandigheden". Dat criterium werd nadien ingetrokken.
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Guy Beeckmans

  Smijt Van Gerven buiten. Die weet nog niet wat een brief is. Tesamen met De Croo vormen ze een destructief team die nefast is voor ons bedrijf.

 • josé De Mulder

  Toen de brievenpost aan het slabakken ging, en zeker al in Wallonië is vanuit de fgtb het voorstel gekomen om drukwerk zonder adres te bestellen .met een beperking van 2 folders per dag zodat men quasi zeker was dat er iedere dag wel een soort zou zijn . Daarmee had men het alibi om 5 maal per week aan iedere brievenbus te komen en zouden er nauwelijks diensten sneuvelen .

 • Dirk Steyaert

  Dus volgens de PS moeten de posterijen maar doen alsof er nog geen e-mail bestaat, geen fax, geen internet en blijven werken zoals 40 jaar geleden. Als door digitalisering de Post inkrimpt tot 5% van zijn huidige vorm is dat een evolutie en een goede zaak. Voor dat de PS en de vakbonden dat doorkrijgen zullen er weeral honderden miljoenen moeten ingestoken worden om het lijk levend te houden om dan uiteindelijk toch geconfronteerd te worden met de realiteit.

 • Marc Baeyens

  De CEO van de Post moet doen wat goed is voor zijn bedrijf ; uiteindelijk zullen er alle Belgen wel bij varen. Als dat betekent privatiseren is dat maar zo. De linkse oppositie moet oppositie voeren en daarmee is de kous af. Parastatalen zijn geen overheidswerkgevers meer dat moet dienen als koren op de molen voor linkse politici.

 • Erwin De Baetselier

  in tegenstelling tot bvb Proximus (of godbeterd NMBS) heeft BPOST nog weinig echte toegevoegde waarde voor onze maatschappij. Eigenlijk houden we dit ding nog enkel in dit "luxueuse" leven vanwege de tewerkstelling. Tijd om af te stoten en bij te snoeien.